Француска: Русија не жели војне акције против Украјине

© Департамент информации и массовых коммуникаций Минобороны России / Уђи у базу фотографијаИзненадна провера војске у Русији
Изненадна провера војске у Русији - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2021
Пратите нас
Министар спољних послова Француске Жан Ив Ле Дријан сматра да Русија нема намеру да се упушта у војне акције на истоку Украјине.
„Не верујем да Русија жели да изведе војну операцију против Украјине, али концентрисање руских трупа код украјинске границе представља ризик за развој сукоба“, рекао је Ле Дријан за телевизију „Франс 2“.

„Разговарамо са Русијом о потреби деескалације. Треба сести за преговарачки сто и водити дијалог у духу норми које предвиђају Мински споразуми ради гаранције целовитости Украјине“, рекао је министар.

У исто време, он је нагласио да, без обзира на проблеме у односима, „дијалог са Русијом је потребан“.

Русија је тежак сусед, али са суседима треба разговарати“, додао је Ле Дријан.

Раније су украјински председник Владимир Зеленски, француски лидер Емануел Макрон и немачка канцеларка Ангела Меркел током трилатералног састанка позвали Русију да прекине гомилање трупа код украјинских граница. Нагласили су да је неопходна потпуна реализација Минских споразума с обе стране и истакли да ће Немачка и Француска наставити са својим залагањима у нормандијском формату. Макрон је истакао да у односима са Русијом треба дефинисати црвене линије, за чије кршење се уводе санкције.

Подсетимо, врховни командант украјинске војске Руслан Хомчак раније је изнео тврдњу да Русија наводно постепено нагомилава снаге на граници са Украјином, чиме угрожава војну безбедност Украјине.  С тим у вези, портпарол Пентагона Џон Кирби рекао је да су САД упознате са тврдњама представника украјинске војске и да разговарају о томе са НАТО савезницима. Како је рекао, Вашинтон је контактирао Русију због оптужби Кијева.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да се Оружане снаге Русије налазе у подручјима где постоји потреба за тим, и остаће тамо док руководство не одлучи другачије.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала