Кошаркашки геније /видео/

© AP Photo / David ZalubowskiСрпски кошаркаш Никола Јокић
Српски кошаркаш Никола Јокић - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2021
Пратите нас
Ерон Гордон, кошаркаш Денвер Нагетса, у опширном интервјуу за „Атлетик“ причао је о Николи Јокићу за ког је рекао, између осталог, да је кошаркашки геније.

Гордон, који је последњег дана трејд рока прешао из Орланда у Денвер, добро се уклопио у тим Мајка Мелоуна и за сада оправдава поверење које су му указали челни људи франшизе. 

Експлозивни кошаркаш унео је нову енергију у тим Нагетса и већ је развио одличну сарадњу са Николом Јокићем.

„Човече, Јокић је геније. Он је кошаркашки геније. Игра кошарку као да је шах, види три корака унапред“, рекао је Гордон новинару Сему Амику. 

Јокић је, иначе, у више наврата у каријери показао на паркету ово о чему говори амерички кошаркаш. Небројано пута је, пре него што ће се одиграти акција, показао саиграчу где да се постави и само неколико секунди касније тај исти кошаркаш био би потпуно сам на зицеру.

О томе је причао и легендарни Коби Брајант који је на врхунцу играчке каријере могао да види пет до шест потеза унапред.

„То је сезона у којој сам повредио ахилову тетиву. Осећао сам да играм најбољу кошарку у мојој каријери. Морао сам да радим као манијак... Ментално, могао сам да видим пет или шест потеза унапред и тако неке луде ствари. То су ми била једна од омиљених времена. Умало ме није убило, али било је забавно“, рекао је Брајант пре неколико година.

Пре неколико недеља српски кошаркаш је на мечу против Индијане Пејсерс, пре него што је Џамал Мареј кренуо у продор, руком показао Мајклу Портеру да оде у „скраћени корнер“, односно да се приближи рекету.

Неколико секунди касније Мареј је пробио, додао лопту до Портера који је лагано поентирао под кошем Индијане. Јокић је знао шта следи, али Портер није, те му је српски играч показао где да се постави како би постигао кош.

View this post on Instagram

A post shared by Uncle Screw (@uncle.screw)

Од првог дана у Денверу Гордон не скида осмех са лица, желео је промену, да оде из Орланда у екипу у којој ће се борити за НБА прстен и у Нагетсима је то добио.

Ерон је објаснио како још учи да игра са Јокићем, односно колико је важно да будеш спреман када српски играч има лопту у рукама, јер никада не знаш да ће те пронаћи.

„Учим, морате увек да будете спремни када Јокић има лопту у рукама јер ће вас пронаћи. Чак и када мислите да нисте сами, заправо јесте. Додаће вам лопту и то је сјајно. Сјајно је играти са таквим играчем у екипи“, рекао је биши кошаркаш Орланда.

Јокић ове такмичарске године игра на МВП нивоу и ако све буде било у реду до краја сезоне, нема сумње да ће понети награду за најкориснијег кошаркаша у сезони.

Никола Јокић - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2021
Никола Јокић – кошаркашки Анатолиј Карпов /видео/

Гордон је у интервјуу открио и када се први пут срео са Јокићем. То је било пре осам година на Светском првенству до 19 година када је Америка победила Србију у финалу.

„Тада је био потпуно другачији кошаркаш. Није играо као данас плејмејкера. Мислим да су у Европи и даље мало 'олд скул' што се тиче развијања играча. Ако си висок 215 центиметара, играћеш центра, а ако си низак, онда си бек. Данас Јокић игра плеја иако је центар, ако ме разумете“, истакао је Гордон.

Гордон, који је исто годиште као Јокић, сматра да ће у будућности имати још бољу сарадњу са српским играчем.

„Доста ми помаже око кошаркашког коефицијента интелигенције. Све што будемо више играли, боље ћемо у функционисати, те мислим да ће екипе морати да имају спремне одговоре“, закључио је 26-годишњи кошаркаш. 

Иначе, Ерон је већ добио симпатије навијача у Србији пошто је на питање навијача, да ли је Јокић најкориснији кошаркаш ове сезоне у НБА, на ћирилици одговорио: „Идемо, свакако“.

​► Никола Јокић – кошаркашки Анатолиј Карпов /видео/

Јокићева коњица гази после доласка Гордона

Брутални Николa Јокић – 47 поена у драматичној победи Денвера! /видео/

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала