Ништа није исто без Новакових суза /фото, видео/

© AP Photo / Darko VojinovicНовак Ђоковић на турниру Адрија тур у Београду
Новак Ђоковић на турниру Адрија тур у Београду - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2021
Пратите нас
Од Адрија тура до Србија опена прошло је скоро годину дана, током којих се десило много тога непредвиђеног и несвакидашњег. У поређењу та два турнира може се видети и огромна промена, али оно што се уопште није променило је став Новака Ђоковића.
Срђан Ђоковић, отац Новака Ђоковића - Sputnik Србија, 1920, 06.03.2021
Срђан Ђоковић за Спутњик: Као да је Бог послао Новака да покаже свету да Срби нису геноцидан народ

Србија опен је „упокојен“ после 2012. године, када је последњи пут одржан, а све до прошле године у нашој земљи се није могао гледати врхунски тенис, сем у неколико наврата на Дејвис купу.

Егзибиционо такмичење Адрија тур је то донекле променило, али је остало у лошем сећању због црног облака који је на турнир бацила корона.

Ситуација која се тада десила највише је погодила, можемо слободно рећи, Новака Ђоковића, оснивача и идеолошког оца Адрија тура.

Београд тог јуна 2020. није имао прилику да гледа само Новака, већ и неколико врхунских тенисера као што су Доминик Тим и Саша Зверев, али се прашина дигла само због момка из Србије.

То је била прилика да београдска публика на Дорћолу вероватно први пут у животу уживо гледа не само најбољег тенисера света, већ и најбољег спортисту којег је земља Србија икада имала. И то није мала ствар.

​„Имали смо Србија опен, али овај догађај га је надмашио. Београд је град спорта и то је још једном показао. Слика је отпутовала свуда, преко 100 милиона домова гледало је снимке мечева широм Европе и САД. Пристижу похвале“, прича оје Ђоковић прошле године.

Иако је и ове године, пред почетак турнира и током меча другог кола против Сунву Квона, Новак показао колико му значе Србија, Београд и његови сународници, то не може да се пореди са дешавањима из прошле године.

Објаснити зашто врло је једноставно – због публике.

​Пуне трибине Тениског центра „Новак“ су на лето 2020. биле оно што је направило и већу помпу у свету него што су то били мечеви Новака, а његови коментари објаснили су колико Новак воли своју земљу и онима који до тада, из неког разлога, нису могли то да разумеју.

„Не плачем толико због пораза и што се нисам пласирао у финале, него сам добио неки налив емоција, сетио сам се детињства“, рекао је у сузама Ђоковић и подигао целокупну публику на ноге.

„Невероватан је осећај играти пред нашом публиком. Пролазиле су ми слике из детињства, сетио сам се Јелене Генчић, одрастања...“, присећао се Новак.

Квалитет који је Новак показао против поменутог Јужнокорејца био је вероватно већи него током целог Адрија тура, али оно што су гледаоци могли да доживе током Адрија тура неће моћи да доживе вероватно током целог Србија опена.

​На Србија опену, нажалост, ниједног момента сличном оном са Адрија тура није било, нема и неће бити, због пакла који нам више годину дана приређује вирус корона.

Гледати Новака Ђоковића уживо је привилегија као мало која друга за љубитеље спорта. Видети изблиза оно што сте годинама гледали на малтене само на телевизији није нешто што је занемарљиво.

​Оно што је сигурно је да гледати Новака на Адрија туру и Србија опену није исто. Што због ригорозних мера, што због искуства из прошле године, Новак ове изгледа неупоредиво посвећеније турниру и такмичењу.

Мало је рећи да је Новак током Адрија тура тенис ставио на последње место, а успешно одржавање турнира, висок ниво гостопримства и поруку коју ће свет добити из Србије на деобу првог.

Празне трибине и пустош на Дорћолу нису оно што најбољи тенисер планете заслужује, али је другачија организација у овом тренутку, нажалост, потпуно немогућа.

​Навијачи из Србије ће морати још мало да се стрпе, а већ од следеће године би требало да имају ту привилегију гледања Новака Ђоковића уживо.

Поређења ради, то је као да фудбалски фанатик гледа Роналда или Месија, кошаркашки фанатик Леброна или Џордана...

Само што тениски Меси, Роналдо, Леброн или Џордан долази из Србије и зове се Новак Ђоковић.

Воли своју земљу, свој народ и своје порекло, а уједно због тога је тенис вратио у Србију, показавши своју величину ван терена по ко зна који пут.

Јер ни нико од наведених, па ни Роџер Федерер и Рафаел Надал, никада нису радили нешто ни изблиза оволико значајно за своју земљу као што ради Новак.

А, Новаку је, с обзиром да то схвата, жао што ове године навијача нема. Навијача који га обожавају.

„Људи га овде воле, он је највећи свих времена и људи га баш поштују. Они живе за његов тенис“, рекао је током турнира Филип Крајиновић.

​► Спутњик на месту у које ће гледати свет: Ђоковићев наследник и пуст Дорћол /фото/

Надал и допинг – зашто је стриц Тони био љут?

Како најбољем на свету изгледа „април у Београду“?

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала