Амерички Сенат усвојио Закон против злочина из мржње према Азијцима

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteКапитол хил у Вашингтону
Капитол хил у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 23.04.2021
Пратите нас
Амерички Сенат усвојио је већином гласова Закон против злочина из мржње према Азијцима у САД, предложеног након што се број ових кривичних дела увећао током пандемије ковида 19.

Закон предвиђа да Министарство правде истражи злочине из мржње током пандемије и подржи локалну полицију да ефикасније реагује на насиље према Азијцима.

Он, такође, обезбеђује боље прикупљање података о злочинима из мржње и предвиђа брзу телефонску линију за њихово пријављивање.

Амерички медији преносе да је за усвајање закона гласало 94 сенатора из обе партије, а само је републиканац Џош Хаули из Мисурија био против, док двоје демократа и троје републиканаца није гласало.

Овај закон сада одлази у Представнички дом, где се такође очекује његово усвајање, а председник САД Џозеф Бајден је већ најавио да ће закон потписати чим стигне до њега.

Закон је усвојен пошто су злочини према припадницима азијско-америчке заједнице у порасту откако је вирус корона дошао из Кине, за шта се неосновано окривљује та популација, а у великим градовима у САД злочини против Азијаца су скочили за чак 150 одсто прошле године, према подацима Центра за проучавање мржње и екстремизма, пренео је Танјуг.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала