Лепосавић: Нисам у сукобу интереса због СПЦ, бесмислене оптужбе Агенције

© Tanjug / ZORAN ZESTICВладимир Лепосавић
Владимир Лепосавић - Sputnik Србија, 1920, 23.04.2021
Пратите нас
Црногорски министар правде Владимир Лепосавић негирао је наводе Агенција за спречавање корупције да је „у време вршења јавне функције јавни интерес подредио пословном и приватном интересу једне верске заједнице, Митрополије црногорско-приморске и четири епархије које делују на територији Црне Горе“.

Лепосавић тврди да од ступања на јавну функцију, „није био у пословном односу са било којим физичким или правним лицем те да због тога Агенција није била дужна да уопште покреће предметни поступак“.

Др Владимир Лепосавић - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2021
Лепосавић: Немам право да поднесем оставку

Истиче да је ова оптужба заснована на чињенично неистинитим и правно бесмисленим аргументима да је ранији предлог измена Закона о слободи вероисповести, који је предложила Српска православна црква, чији је он био правни саветник, „идентичан“ Владином предлогу измена и допуна тог Закона, те да је сам радећи „у име и за рачун Митрополије црногорско-приморске СПЦ довео посланике у заблуду приликом њиховог изјашњења“ о предлогу законских измена.

„Јавни интерес налаже да грађани буду упознати са детаљима овог и оваквог поступка, и то не због неспорно легитимних и легалних измена Закона о слободи вероисповести, колико због забрињавајуће непрофесионалног и неетичног поступања Агенције за спречавање корупције која сигурним кораком постаје симбол урушавања легалитета у Црној Гори“, казао је Лепосавић.

Поручио је да је измене Закона о слободи вероисповести донела Скупштина Црне Горе, на предлог Владе. Лепосавић додаје да предмет испитивања ради утврђивања сукоба интереса, према закону, може бити једино одлука као појединачни правни акт, док је Закон о слободи вероисповести општи правни акт, те је неподобан за утврђивање постојања сукоба интереса било ког јавног функционера у поступку његовог доношења.

Из тог разлога, Агенција је, како каже, била дужна да предметну пријаву не узима даље у разматрање.

„Кад је већ пропустила да доследно примени важеће правне прописе и покренула овај поступак, Агенција је требало да утврди чињенично стање и констатује да је предлог законских измена Српске православне цркве далеко од идентичног каснијем законском предлогу који је Влада доставила Скупштини Црне Горе“, казао је он.

Крупан пропуст Агенције, истиче Лепосавић, је и то што је Агенција прихватила основаност навода из анонимне пријаве да је министар правде, људских и мањинских права, учествовањем у поступку доношења новог Закона о слободи вероисповести, повредио јавни интерес.

„Нови Закон, не само да ни на који начин није фаворизовао Српску православну цркву, већ је успоставио потпуну једнакост цркава и верских заједница, афирмисао заштиту раније стечених права и проширио каталог посебних верских права и слобода“, објаснио је Лепосавић.

На основу свега тога, Лепосавић истиче да је у писаном изјашњењу које је данас доставио Агенцији за спречавање корупције, захтевао да буде донета одлука да у конкретном предмету нема никакве повреде Закона о спречавању корупције, преноси РТЦГ.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала