Није крив Ђоковић – „криво“ је чудо из Русије

© AP Photo / Darko VojinovicНовак Ђоковић после пораза од Аслана Карацева у Београду
Новак Ђоковић после пораза од Аслана Карацева у Београду - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2021
Пратите нас
Према мишљењу стручњака, Аслан Карацев пред долазак у Београд није имао велике шансе да освоји Србија опен. Недељу дана касније, руски тенисер је још једанпут показао свима ко је и шта је, те дошао надомак титуле у Београду.

Карацев је у престоници Србије остварио три победе на путу до финала, али једна од њих се истакла више него остале, пошто је у суботу увече „пао“ Новак Ђоковић.

Истини за вољу, Новак није био на свом највишем нивоу, а није се ни најбоље осећао физички пошто је имао проблем са вртоглавицом.

„Било је много различитих фактора који су утицали – пад концентрације и пад физичке спреме због тих здравствених разлога, неубичајено за мене. Већи део трећег сета сам игао са вртоглавицом, било ми је баш лоше“, казао је Ђоковић после пораза.

Ипак, победу Рус ни то, а нити ишта друго не може да умањи, поготово ако се узме у обзир да је против себе имао најбољег тенисера планете на домаћем терену, пред домаћим навијачима.

Карацев не само да се изборио са Новаком, већ и са невероватне 23 брејк лопте, пошто је противнику допустио да направи „само“ пет брејкова из 28 покушаја.

​Статистичари тешко да памте оволико спасених брејк лопти на једном мечу у три сета код мушкараца, а метеоролози чудне услове за игру у којима је одигран дуел.

Окршај Србина и Руса почео је у суботу у 17 часова, а завршио се невероватна три и по сата касније, око 20.30.

Руски тенисер Аслан Карацев - Sputnik Србија, 1920, 23.04.2021
Карацев за Спутњик поздравио Србе: Хвала на подршци, волим Београд и једва чекам да вас видим!

Када је дуел почињао било је око 20 степени, практично идеално за играње тениса, док је на крају дошло до неколико промена: пао је мрак те су се упалили рефлектори, а уједно је и значајно захладнело, толико да је на трибинама било смрзавање и у дуксевима и пролећним јакнама.

Карацеву то није био први меч у вечерњем термину, а и претходно је, после дуела другог кола против Словенца Аљажа Беденеа, истакао да му хладноћа не прија.

Оно што је занимљиво је колико се судбина поиграла са двадесетседмогодишњаком из Владикавказа управо у том мечу против Беденеа.

Аслан је у последњем гему трећег сета спасао меч лопту, да би онда средином тај-брејка освојио један веома битан поен након што се исти поновио после корекције главног судије, након које је уследила гласна примедба Словенца.

​Карацев је дошао до меч лопте, а Бедене је подлегао притиску и направио дуплу сервис грешку.

„Тежак противник, већ у првом мечу. Било је баш тешко, лоптица није одскакала и било је доста хладно, морао сам да будем потпуно фокусиран у сваком поену. На крају сам имао мало среће, одлучио је поен, два. Он је добро играо и добро се кретао, имао сам проблем да му читам игру“, рекао је тада Карацев.

Да је Словенац, тренутно 56. тенисер света, прошао у четвртфинале са Ђанлуком Магером, можемо слободно да закључимо да би у недељу, у великом финалу, поред Матеа Беретинија гледали Новака Ђоковића, а не Аслана Карацева.

Карацев је дефинитивно заслужио пласман у борбу за своју другу АТП титулу, с обзиром да је прва дошла пре само пар месеци у Дубаију, недуго након не смао првог Гренд слем полуфинала, већ и учешћа уопште на турнирима највишег ранга..

„Не знам... био је то дугачак пут, десила се 2021. година. Никада не знате шта ће се десити, било је повреда раније, промена тренера...“, казао је Карацев после победе над Новаком.

Иако је Карацев прошле године на челенџерима показао да уме да игра на шљаци, његова игра генерално није најпогоднија за шљаку.

Још једна погодна околност за њега било је и стање терена на Дорћолу, који је, током већине мечева, углавном имао „бетонске“ одскоке и нешто брже услове.

Такође, Аслану није сметало ни то што је са друге мреже стајао светски 'број 1', ни то што се он звао Новак Ђоковић, ни неодговарајућа подлога...

Током неколико конференција са Карацевим оно што се могло закључити је то да он, колико год то чудно звучало, и даље није у потпуности свестан успеха које је остварио од почетка 2021. године.

Кроз историју је било много примера играча његових или сличних година који на једном или два турнира одиграју феноменално, али онда потпуно „потону“ и врате се на ниво из претходних сезона.

Карацев је 2020. годину завршио изван 100 најбољих на свету, а од понедељка ће, уколико освоји титулу, заузимати 26. место.

​У разговорима са Асланом потпуно је јасно да он ужива у ономе што ради и да све мечеве прихвата исто како их је прихватао и пре годину дана. Игра без менталног притиска, играјући своју игру и тражећи победу без обзира на то ко је са друге стране мреже.

„Покушавам да уживам ван терена, са медијима и осталим пропратним активностима. Покушавам да уживам, нисам под притиском, тако да ми ништа од тога не смета“, искрен је био представник Русије.

У томе су му вероватно помогле и године које је провео на челенџер турнеји, која једног тенисера може да навикне на много теже услове него што је случај на АТП туру.

Новак Ђоковић реагује на повреду у мечу против Тејлора Фрица на Аустралијан опену 2021. - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2021
Да ли је једини спас – вакцина?

Занимљиво је да Карацев, како је открио Спутњику, и даље нема ниједног званичног спонзора – колико год то фрапантно звучало, узимајући у обзир да се ради о тенисеру који не само да је већ неко време у најбољих 50 на свету, већ је и дефинитивно „прича сезоне“.

Поред спонзора, момак из Владикавказа нема ни свог физиотерапеута, већ користи особе из АТП које се налазе на сваком турниру.

Карацев је и даље „челенџер играч“ по свему, сем по игри коју пружа на терену и резултатима које бележи. И можда је баш због тога дошао до позиције у којој је тренутно, на начин на који је то урадио.

О успону руског тениса недавно је за Спутњик говори Срђан Ђоковић, који се дотакао успеха Аслана Карацева.

Ништа није исто без Новакових суза /фото, видео/

Друга највећа неправда у историји тениса – после Ђоковићеве?

Нико као руско „тајно оружје“ против Ђоковића

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала