„Ослепети“ непријатеља: Руска средства за радио-електронску борбу међу најбољима на свету

© Sputnik / Павел Лисицын / Уђи у фото-галеријуПостављање копненог вишенаменског модула за ометање "Красуха 4" на вежбама за радио-електронску борбу
Постављање копненог вишенаменског модула за ометање Красуха 4 на вежбама за радио-електронску борбу  - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2021
Пратите насTelegramOdyssey
У Русији је 15. априла обележен Дан специјалиста за радио-електронску борбу (РЕБ). Експерти пишу да су руска средства за радио-електронску борбу међу најбољима на свету и да је у току је поновно опремање руских снага најновијим моделима технике која по многим параметрима надмашује стране аналоге.

Пре 117 година, током руско-јапанског рата браниоци Порт Артура блокирали су радио-преносе непријатељских бродова који су усмеравали паљбу на тврђаву.

Данас руско војно руководство сматра да је потенцијал јединица за радио-електронску борбу ефикасан и економски исплатив „начин за постизање надмоћи у информационо-телекомуникационом простору“.

Комплекс за електронско ратовање „Палантин“  - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2021
Медији: Русија у случају рата може блокирати комуникације НАТО-а у Европи

Војска наводи да је сада кључни подстицај за модернизацију средстава радио-електронске борбе развој страних система државне и војне управе, као и да стране државе праве војну опрему на основу „информационих и радио-електронских технологија“.

Специфична врста борбених дејстава

На савременом ратишту, трупе РЕБ су у стању да изводе широки спектар задатака. Средства за радио-електронску борбу су тесно повезана са активностима ПВО, извиђањем, антитерористичким операцијама, као и функционисањем аутоматизованих контролних система.

Главни задаци снага РЕБ су блокирање комуникације и ометање различите електронске опреме противника. У пракси су у стању да ремете управљање непријатељским јединицама, обезбеде противваздухопловну одбрану и ометају извиђање непријатеља.

Како кажу експерти, све то омогућава сузбијање готово свих ваздушних напада, високотехнолошких копнених и морских платформи. Такође, системи за радио-електронску борбу одузимају непријатељу способност да координише дејства војних група.

Радар - Sputnik Србија, 1920, 17.12.2020
Руски радар „Стратегија“ - непробојни зид за НАТО бродове

„Без активног коришћења комплекса РЕБ већ је, у принципу, незамисливо спровођење борбених дејстава. С једне стране, средства за радио-електрону борбу омогућавају заштиту сопствених снага од непријатељских дејстава. С друге стране, доприносе испуњавању задатака у интересу трупа у офанзиви реметећи рад непријатељских система“, објаснио је за „РТ“ оснивач портала „Милитари Раша“ Дмитриј Корњев.

Према речима експерта, успешна радио-електронска борба у суштини „ослепљује“ непријатеља.

Непријатељ је у том случају онемогућен да прима актуелне информације, као и да управља јединицама и оружјем, објашњава он. Поред тога, средства РЕБ су у стању да прикрију маневре сопствених и савезничких копнених и ваздушних формација.

Војни експерт Јуриј Љамин је у разговору за „РТ“ говорио о све већем значају средстава РЕБ.

„Радио-електронска борба је и раније играла велику улогу, али у последње време посебно добија на значају, јер данас током борбених дејстава приоритетни значај имају средства и системи за комуникацију, беспилотне летелице и друга техника која прима и преноси информације“, објаснио је Љамин.

Истовремено, генерал-мајор Јуриј Ласточкин који руководи јединицама радио-електронске борбе каже да се коришћење перспективних средстава за радио-електронску борбу по ефикасности приближава системима за високопрецизну паљбу.

Ласточкин је саопштио да је Министарство одбране Русије припремило документ којим се дефинише стратегија за побољшање руског система за радио-електронско ратовање.

© Sputnik / Павел Лисицын / Уђи у фото-галеријуКопнени вишенаменски модул за ометање "Красуха 4" на тактичко-специјалним вежбама јединица за радио-електронску борбу руске војске на полигону "Свердловски"
„Ослепети“ непријатеља: Руска средства за радио-електронску борбу међу најбољима на свету - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2021
Копнени вишенаменски модул за ометање "Красуха 4" на тактичко-специјалним вежбама јединица за радио-електронску борбу руске војске на полигону "Свердловски"

Према његовим речима, практична примена стратегије ће довести до значајног повећања доприноса снага РЕБ у „стицању надмоћи у управљању снагама и примени оружја“.

„Према нашим проценама, квалитативне измене у развоју система за наоружање снага РЕБ и побољшање облика и начина њихове борбене примене ће у блиској будућности омогућити да радио-електронско борба прерасте у специфичну врсту борбених дејстава, у оквиру које ће се практично решавати судбина свих постојећих и будућих операција и борбених дејстава“, истакао је генерал-мајор.

Надмашује стране аналоге

У материјалима руског Министарства одбране се наводи да је тренутно у току поновно опремање снага за радио-електронско ратовање најновијим моделима технике, која „по својим тактичко-техничким карактеристикама не заостају, а по многим параметрима надмашују стране аналоге“.

Достигнућа Москве на пољу радио-електронске борбе признају и америчке власти. У марту су специјалисти америчке Рачуноводствене коморе припремили извештај у којем тврде да је Русија, заједно са Кином, постигла значајан напредак у унапређењу свог потенцијала „у области борбе у електромагнетном спектру и уопште коришћењу овог спектра“.

Примера ради, најновија станица „Красуха С4“ може да на опасној близини детектује ударну непријатељску авијацију и омета рад њене опреме. Та станица „лови“ радарски сигнал авиона који се приближава и блокира га, чиме онемогућује противника да нишани и пуца.

„Уз помоћ јединствене опреме, овај систем може подједнако ефикасно да делује на све ваздушне мете. У исто време, ни брзина, ни висина летелице противника не утичу на борбене могућности 'Красухе'“, наведено је у документима Министарства.
Постављање копненог вишенаменског модула за ометање Красуха 4 на вежбама за радио-електронску борбу  - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2021
САД изгубиле примат пред Русијом у радио-електронској борби

Поред „Красухе“, треба издвојити и „Ступор“ – прво руско оружје за борбу против дронова, као и мултифункционални систем „Стилет“.

Међутим, овде се не завршава листа руских средстава за радио-електронско борбу која могу да се користе у сврхе ПВО. Руска индустрија производи и системе као што су „Силок“, „Соларис Н“, „Борисоглебск 2“, као и „Поље 21М“.

С тим у вези, Корњев каже да у наоружање руске војске непрестано стижу модернизовани и потпуно нови модели.

Са своје стране, Љамин истиче да је Русија једна од малобројних земаља која је у стању да самостално производи системе за радио-електронско ратовање различитог домета, као и да су руска средства РЕБ једна од најбољих на свету.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала