Захарова апелује на Праг: Наведите оружје које је чувано у складишту муниције у Чешкој

© Фото : Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2021
Пратите нас
Званични Праг дужан је да открије светској заједници које је тачно оружје чувано у складишту у селу Врбјетице у којем је дошло до експлозија 2014. године, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

„Њујорк тајмс“ је у недељу писао да је бугарски трговац оружјем Емилијан Гебрев признао да је његова компанија „ЕМКО“ раније чувала муницију у складишту у селу Врбјетице, као и да је Украјину снабдевала оружјем у јеку сукоба на истоку земље. С тим у вези, чешки председник Милош Земан потврдио да је установљена веза између бугарског трговца оружјем и експлозија у Врбјетици.

Према речима Захарове, немачка и чешка штампа скренуле су пажњу на то где је, конкретно, и како коришћено то оружје.

Председник Чешке Милош Земан - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2021
Земан: Нема доказа о „руским агентима“ у складишту муниције у селу Врбјетице

„(Гебрев) га није једноставно контролисао, нити је то чинила компанија која му је припадала и управљала тим територијама. Али да ли је та компанија нешто урадила са тим оружјем? То је управо питање на које би светска заједница требало да добије одговор од Прага – шта је чувано у складишту“, изјавила је она за телевизију „Русија 1“.

Портпаролка је такође навела да су, према ономе што су „ископали“ немачки медији, у складишту биле и противпешадијске мине. С тим у вези, Захарова је поставила још једно питање, а то је:

„По ком основу је грађанин друге државе располагао свиме што се налазило у складишту и постоје ли законске основе за то?“, упитала је портпаролка и апеловала на Праг да одговори на та питања.

Како је нагласила Захарова, Праг није имао никакве предуслове ни доказе да оптужи Русије за умешаност у инцидент у Врбјетици.

„Испоставило се да су у Чешкој била складишта која нису била под контролом владе те државе, ни било ког званичног тела. Најјединственије и најфасцинантније у тој причи је што је на територији чешке деловала, како следи из медијских материјала и то не руских, већ западних, приватна компанија. Та компанија је је припадала држављанину земље НАТО-а, Бугарској, који је пословао у тим складиштима“, додала је она.

Раније је Бугарска национална телевизија објавила саопштење компаније „ЕМКО“, у којем компанија негира да јој је припадала муниција уништена у екплозијама у складишту 2014. године

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала