Украјински генерал саопштио: Шта чека Украјину у случају рата са Русијом

© Sputnik / Сергей Аверин / Уђи у базу фотографијаПрипадници устаничких снага Доњецке Народне Републике
Припадници устаничких снага Доњецке Народне Републике - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2021
Пратите нас
Генерал-потпоручник украјинских Оружаних снага Михаил Забродски сматра да би, у случају сукоба Русије и Украјине, рат био вођен на целој територији Украјине.
„У ракетно-бомбашким ударима, применом ваздушних снага, рат би имао многе заједничке тачке са Операцијом обједињених снага Украјине у Донбасу, али он ће се водити на некој другој територији“, навео је генерал у емисији „Петог канала“.

Како сматра Забродски, неће бити јасне линије фронта, цела Украјина ће учествовати у рату.

„Хвала Богу, околности су се тако развијале, да то још увек нисмо доживели“, закључио је генерал.
Украјински тенк - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2021
Луганск: У Донбас стигло више од 40 украјинских тенкова

Михаил Забродски од 2015. године командује Високомобилним десантним војскама Оружаних снага Украјине. Истражни комитет Русије је у септембру 2017. године покренуо кривични поступак против њега због употребе забрањених средстава и метода ратовања.

Ситуација у Донбасу

Сукоб у Донбасу траје већ седам година, у борбама је страдало више од 13 хиљада људи. О решавању ситуације разговара се на састанцима контакт групе у Минску. Стране су усвојиле неколико докумената усмерених на решавање сукоба, али се размена ватре наставља.

Од 27. јула прошле године на снази су и додатне мере за обезбеђивање примирја. Ове мере подразумевају потпуну забрану пуцања, размештања наоружања у насељима и у њиховој близини, офанзивних и извиђачко-диверзантских акција. Осим тога, предвиђена је дисциплинска одговорност за кршење прекида ватре. Наредбе о прекиду ватре које садрже мере за његово одржавање морају бити на снази све док се сукоб не реши у потпуности.

Међутим, од краја фебруара у региону су почеле да се повећавају тензије: ОЕБС извештава о значајном повећању броја кршења прекида ватре, а устаници наводе да Оружане снаге Украјине у гранатирању користе артиљерију. У нападу украјинског дрона на село Александровско 3. априла, погинуло је једно дете. Самопроглашене републике сматрају да Кијев припрема офанзиву великих размера. 

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала