Брод „Академик Черски“ поново поставља цеви за „Северни ток 2“

© Sputnik / Михаил Голенков / Уђи у базу фотографијаБрод за полагање цеви "Академик Черски"
Брод за полагање цеви Академик Черски - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2021
Пратите нас
Брод „Академик Черски“ започео је полагање цеви гасовода „Северни ток 2“ у водама Данске, саопштила је компанија-извођач пројекта „Норд стрим 2 АГ“.

„После успешно прођених тестова, брод ‘Академик Черски‘ данас је започео радове на полагању цеви у искључивој економској зони Данске“, наводи се у саопштењу.

Такође се додаје да баржа „Фортуна“ наставља са полагањем цеви гасовода.

„Норд стрим 2 АГ“ напомиње да се сви радови одвијају у складу са добијеним дозволама.

Брод за полагање гасоводних цеви Академик Черски - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2021
„Академик Черски“ се спрема да започне изградњу првог крака гасовода „Северни ток 2“

Почетком марта, компанија „Норд стрим 2 АГ“ је саопштила да ће се брод за полагање цеви „Академик Черски“ придружити баржи „Фортуна“. Увече 31. марта, после морских и предоперативних испитивања на обали Калињинградске области, „Черски“ је стигао на место извођења радова на гасоводу „Северни ток 2“. Од тада је пловило изводило припремне радове пре почетка постављања цеви гасовода у данским водама Балтичког мора.

Проблеми са изградњом гасовода

Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. У изградњи гасовода учествују бројне европске компаније.

Против изградње гасовода „Северни ток 2“ активно се боре Сједињене Америчке Државе, које желе да продају свој течни природни гас у ЕУ. САД су увеле санкције гасоводу у децембру 2019. године, услед чега је швајцарска компанија „Олсиз“ била приморана да заустави радове на полагању цеви.

Полагање цеви је настављено годину дана касније када је брод за полагање цеви „Фортуна“ положио 2,6 километара цеви у немачким водама. Након тога је, према подацима „Норд стрим 2 АГ“ (оператера пројекта), недовршено остало приближно 148 километара цевовода од укупне дужине од 2.460 километара – остало је да се постави још 120 километара цеви у водама Данске и око 28 километара у немачким водама. Данске власти дозволиле су могућност наставка радова помоћу „Фортуне“ од 15. јануара, а немачка дозвола за овај брод важи до краја маја.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала