Хакери покушали да добију приступ технологијама за производњу руске вакцине ─ мета Центар „Вектор“

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Уђи у базу фотографијаХакерски напад
Хакерски напад - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2021
Пратите нас
Руски специјалисти забележили су пораст сајбер-напада на произвођаче вакцина против вируса корона током пандемије. Између осталог, хакери су покушали да добију приступ препаратима центра „Вектор“, изјавио је заменик директора Националног коодинационог центра за компјутерске инциденте (НЦКИ) Николај Мурашов.
„Упркос тези коју су ширили страни медији о неефикасности руске вакцине против ковида 19, током периода њеног стварања забележен је четвороструки пораст броја компјутерских напада на информационе ресурсе произвођача“, рекао је Мурашов.

Према његовим речима, „сви компјутерски напади на један од највећих научних вирусолошких и биотехнолошких руских центара ─ „Вектор“, били су усмерени на неовлашћен приступ информационим ресурсима организације. То сведочи о плановима добијања технологија за стварање вакцине против короне, истакао је он.

Како је рекао Мурашов, „медијска позадина створена око ковида 19 довела је до пораста компјутерских напада путем социјалног инжењеринга, где је као 'мамац' коришћена тема коронавирусне инфекције“.

„У стресном стању људи су постајали изузетно подложни преварантским триковима хакера који су у својим интересима искористили нову реалност насталу под утицајем пандемије“, објаснио је он.

Подсетимо, председник Русије Владимир Путин објавио је у октобру прошле године да је у Русији регистрована друга вакцина против вируса корона, коју је развио Државни научни центар „Вектор“, а која је названа „ЕпиВакКорона“. Пострегистрациона испитивања вакцине почела су 26. новембра, а Министарство здравља Русије је 18. новембра издало дозволу центру „Вектор“ за спровођење пострегистрационих испитивања вакцине „ЕпиВакКорона“

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала