Москва: САД одлажу уклањање залиха хемијског оружја и угрожавају систем за контролу наоружања 

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаГрб на згради Савета Федерације Русије
Грб на згради Савета Федерације Русије - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2021
Пратите нас
Америка под измишљеним изговором одуговлачи са процесом уклањања значајних резерви хемијског оружја, а систем за контролу наоружања је последњих година претрпео озбиљну штету њеном кривицом, изјавио је председник Одбор за међународне послове Савета Федерације Русије Константин Косачов.

Он је на састанку посвећеном кризи система контроле наоружања у контексту осигурања међународне безбедности рекао да САД то чине иако су раније преузеле на себе обавезе у складу са Конвенцијом о забрани хемијског оружја, док је у исто време Русија испунила своје обавезе на време и на беспрекоран начин.

Према речима сенатора, „систему контроле наоружања је последњих година нанета озбиљна штета“.

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2021
Захарова: САД се представљају као борци против хемијског оружја, а саме га нису уништиле

„Од када су Сједињене Америчке Државе 2002. године једнострано напустиле Споразум о ограничењу система противракетне одбране, најважнији за стратешку стабилност, ситуација се погоршала. Пре скоро две године САД су својим изласком из Споразума о ликвидацији ракета средњег и малог домета уништиле тај најважнији стуб европске и глобалне стабилности. Расте вероватноћа краха Споразума о отвореном небу, ни решавање судбине Споразума о свеобухватној забрани нуклеарних тестирања није далеко“, изјавио је Косачов.

Светло на крају тунела се појавило када је „руским напором постигнут договор о петогодишњем продужењу Споразума о смањењу стратешког нуклеарног наоружања“, сматра руски сенатор.
Зграда Министарства спољних послова Русије  - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2021
Русија: САД прећуткују планове о распоређивању новог нуклеарног оружја

Он је истакао да се Русија труди да, где год је то прихватљиво са становишта осигурања националне безбедности, не сачека само реакцију својих партнера у дијалогу, већ и делује проактивно и „у интересу очувања онога што још увек треба да се сачува“.

С тим у вези, поменуо је једнострани мораторијум на размештање ракета средњег и малог домета у Европи или другим регионима док се тамо не појави слично оружје америчке производње.

„Нажалост, видимо да се друга страна у основи понаша на супротан начин. Већ се јавно саопштава да је потребно што пре започети са размештањем копнених ракета средњег и малог домета у Азијско-пацифичком региону и у Европи“, закључио је Косачов.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала