„Не морате, идем сам“: Дан када је погинуо Тибор Церна /видео/

© Sputnik / Приватна архиваХерој Кошара Тибор Церна
Херој Кошара Тибор Церна - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2021
Пратите нас
Данас се навршавају 22 године од смрти Тибора Церне из Дебаљаче, младића који је на караули Кошаре херојски положио свој живот за одбрану земље у епској бици југословенске војске и албанских терориста.

Више о животу и херојском подвигу Тибора Церне погледајте у Спутњиковом специјалу посвећеном НАТО бомбардовању „Не морате, идем сам“ — Голобради хероји у паклу Кошара:

Тибор Церна, млади Мађар из Дебељаче код Панчева, оставио је своју породицу и бенд у коме је свирао и у војску у Ниш стигао 24. јуна 1998. После свега неколико дана пребачен је на Косово и Метохију, у Пећ, а затим још ближе граници с Албанијом, у Ђаковицу.

Иако је војна обука трајала пола године, под пуном ратном опремом, на фронту се нашао само два месеца након полагања заклетве.

Кобног дана, мало даље од рова у коме је био командир стрељачког одељења Тибор Церна, међу добровољце је пала граната. Младић из Дебељаче својевољно је напустио заклон, изашао на отворен простор и примио метак у груди.

Иако тешко рањен, Тибор се одржао на ногама до следећег хица, који га је погодио у врат. Захваљујући његовој жртви, откривен је положај непријатељског снајперисте, који је елиминисан.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала