Руски министар одбране: Пратимо активности НАТО у Европи и дешавања у Украјини, предузимамо мере

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаМинистар Сергеј Шојгу
Министар Сергеј Шојгу - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2021
Пратите нас
Русија пажљиво прати вежбе НАТО у Европи, поручио је руски министар одбране Сергеј Шогу. Активности САД и НАТО у Европи доприносе расту напетости на војном плану, а националистичко расположење у Украјини провоцира оружани сукоб у Донбасу. Због свега тога, Русија предузима одговарајуће мере, истиче Шојгу.
„И даље помно пратимо ситуацију, ток пребацивања и размештања снага НАТО у Европи у оквиру вежбе ‘Бранилац Европе 2021’ (Defender Europe 2021). Пратимо пребацивање припадника 53. Пешадијске бригаде 29. дивизије снага Националне гарде САД који су прекјуче стигли у албанску луку Драч. Заједно с њима стигло је и 750 јединица војне технике“, рекао је Шојгу на седници Савета министара Организације Договора о колективној безбедности (ОДКБ) која се одржава у таџикистанској престоници Душанбеу.

Шојгу упозорава да се у Европи модернизује инфраструктура, да расте интензитет оперативних и борбених припрема, да се реализује америчка концепција „четири по тридесет“ (да се у Европи, у року од 30 дана, појави 30 механизованих батаљона, 30 ескадрила и 30 бродова).

Украјинска војска - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2021
Украјина признала: Са НАТО-ом се припремамо за рат са Русијом

„Подгревају се националистичка расположења у Украјини што провоцира оружани сукоб у Донбасу, укључујући и пограничне руске регионе“, рекао је руски министар.

Шојгу истиче да Русија премешта своју војску у границама своје земље у складу са сопственим плановима и ту нема, нити може бити било каквог спољног утицаја.

„У последње време само они лењи се нису придружили хорским оптужбама на рачун Русије из свакаквих разлога. Те не свиђа им се што одржавамо вежбе на својој територији, те повратак војника у сталне базе их нервира. Неко је одлучио да нас упозори на последице наших активности на нашој територији. Желим да истакнем да таква упозорења не прихватамо и намеравамо да и даље чинимо све што је неопходно да осигурамо безбедност наших граница“, навео је он.
Амерички војници - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2021
„Политико“: Америка ставила војску у Европи у максималну борбену приправност због Русије

НАТО ће у мају и јуну одржати највеће војне маневре од времена хладног рата – „Defender Europe 2021“. Планирано је да се увежбавају одбрамбене и офанзивне акције у источној Европи и у балтичким земљама. Активно ће бити укључене Грузија, Молдавија и Украјина.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала