„Добро је што нас нису оптужили и за убиство Франца Фердинанда“: Лавров о оптужбама Бугарске

© AP Photo / Michael GruberМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2021
Пратите нас
Коментаришући оптужбе Бугарске о наводној умешаности Русије у експлозије у војним складиштима у Бугарској и покушај убиства бугарског бизнисмена, руски министар иностраних послова Сергеј Лавров изјавио је да званична Софија на тај начин може да дође све до оптужби за убиство надвојводе Франца Фердинанда.
„Добро је што још нисмо убили надвојводу Фердинанда, али по свему судећи, ствар иде ка томе“, изјавио је Лавров поводом скандалозних изјава на рачун Русије.

С тим у вези, шеф руске дипломатије Сергеј Лавров каже да је таквим оптужбама Софија одлучила да надмаши Чехе.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2021
Лавров о експлозији у складишту муниције: Чешка прекршила међународне споразуме

„Бугарска страна последњих 10 година није ништа знала и тек сада одједном, када се Чешка досетила догађаја из 2014. године, решила је да надмаши и Чехе и да погледа много дубље у историјску ретроспективу. Или су све време знали шта се догађало, али из неких разлога нису то објављивали“, рекао је Лавров на конференцији за штампу након преговора са мексичким колегом Марселом Ебрардом.

Министар је посаветовао Европској унији да се позабави испуњавањем обавеза својих земаља-чланица у области трговине оружјем.

„Могу да кажем да би ЕУ ипак требало да се позабави ситуацијом и у Чешкој и у Бугарској, односно ситуацијом повезаном са чињеницом да су неки приватни предузетници укључени у трговину оружјем, складиштење оружја и муниције. И ЕУ би требало да одговори на питање које смо поставили, а то је у којој мери ЕУ контролише испуњавање обавеза земаља-чланица у погледу различитих докумената на пољу трговине оружјем“ додао је Лавров.

Председник Чешке Милош Земан - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2021
Земан: Нема доказа о „руским агентима“ у складишту муниције у селу Врбјетице

Он сматра да ЕУ неће сметати да објасни међународној заједници како се све то комбинује са истим тим међународним конвенцијама и споразумима које су чланице ЕУ једногласно потписале.

Раније је Бугарска национална телевизија позивајући се на тужилаштво, јавила да шест држављана Русије осумњичено за изазивање експлозија у фабрикама и војним складиштима у Бугарској, а да су тројица оптужена за покушај убиства бугарског бизнисмена Емилијана Гебрева.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала