Нова платформа за дијалог Србије и Русије — отворен Руски балкански центар /фото, видео/

© Sputnik / Лола ЂорђевићОтварање Руског балканског центра у Београду
Отварање Руског балканског центра у Београду - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2021
Пратите нас
У присуству високих званица у Београду је свечано отворен Руски балкански центар, који ће, како је речено, бити платформа за дијалог грађанских друштава и научне заједнице Србије и Русије.

Учеснике скупа поздравили су оснивачи др Славенко Терзић, дописни члан САНУ, и Константин Затуљин, председник Управног одбора Центра, као и председник Скупштине Србије Ивица Дачић, амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко и Мансурбек Султанов, директор „РЖД Интернешенел“ у Србији.

Затуљин је прочитао поруку потпредседника Владе Русије Јурија Борисова поводом оснивања Центра у којој се истиче да без обзира на последице пандемије корона вируса и кризу у светској привреди, сарадња Русије и СРбије наставља да се развија успешно и динамично по свим правцима.

„Формирање заједничке невладине организације допинеће даљем јачању трговинско-економске и културно-хуманитарне сарадње, као и покретању нових интересантних пројеката и иницијатива“, навео је Борисов у поруци.

Подсећајући да ће тема конференције у организацији РБЦ бити „Прошлост, садашњост и будућност руско-српских односа“, Затуљин је указао да Русија и Србија немају заједничку границу, да наши народи нису живели у једној држави али их је вековима повезивала иста вера, слични погледи на свет и узајамна, понекад мистична љубав.

© Sputnik / Лола ЂорђевићКонстантин Затуљин
Нова платформа за дијалог Србије и Русије — отворен Руски балкански центар /фото, видео/ - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2021
Константин Затуљин

Он се присетио и оодређених драматичних момената у историјату тих односа, између осталог, НАТО бомбардовања Југославије.

„То што Русија није помогла Југославији може се објаснити, али се не може оправдати“, рекао је Затуљин и додао да се може само изразити жаљење што је Русија тада била толико слаба, нагласивши да би „данашња Русија тешко дозволила бомбардовање Југославије“ и да „више нема право на слабост“.

Амбасадор Боцан-Харченко прочитао је поруку шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова који је подсетио да се односи две земље развијају узлазном линијом и указао на значај друштвене дипломатије у јачању пријатељства и  сарадње два народа и две државе, изразивши очекивање да ће центар дати свој допринос томе.

© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Боцан Харченко
Нова платформа за дијалог Србије и Русије — отворен Руски балкански центар /фото, видео/ - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2021
Александар Боцан Харченко

Боцан-Харченко је поручио да ће се и сам трудити да помогне раду Центра, чије отварање сматра значајним кораком на путу развоја дијалога, друштвене диплоамтије и целокупних односа Русиеј и СРбије.

„Наши односи су на највећем успону али уз то постоје и искушења и због тога су отварање Центра и овај скуп веома актуелни. У својој пракси и свакодневним активностима осећамо мањак додатног интелектуалног доприноса који би био резултат отвореног научног дијалога међу људима који знају Србију и Балкан и воле Србију и Балкан“, рекао је амбасадор.

Како је додао, очекује и да ће Центар у својој анализи образложити штету од покушаја да се Србија па и цела регија ставе пред избор „или Русија, или ЕУ и Запад“.

Др Славенко Терзић рекао је да ће РБЦ бити не само место окупљања руских и српских, односно балканских и других истраживача него и својеврстан истраживачко-логистичи мост интелектуалног дијалога руске, српске, блакнаксе и других европсих и изваневропских средина.

© Sputnik / Лола ЂорђевићБивши амбасадор Србије у Москви Славенко Терзић
Нова платформа за дијалог Србије и Русије — отворен Руски балкански центар /фото, видео/ - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2021
Бивши амбасадор Србије у Москви Славенко Терзић

„Настојаћемо да РБЦ буде у мисији дубљег руског познавања и разумевања Балкана, али и бољег познавања и разумевања Русије, њене цивилизације и савремених тежњи од стране балканских средина. Свака историјска епоха има свој сопсствени смисао и значење. Ми се налазимо управо на почетку једне нове историјске епохе препуне различитих изазова“, констатовао је Терзић, нагласивши да ће зато РБЦ тежити да окупи што више стручњака различитих профила.

Додао је да ће Центар бити отворен за сарадњу и са свим другим установама и центрима, те да ће у складу са својим могућностима настојати да допринесе унапређењу свих видова сарадње Србије и Русије и Русије и других балканских земаља у интересу напретка и стабилности Југоисточне Европе.

Мансурбек Султанов је уз изразе подшке Центру, подсетио да његова компанија даје допринос прогресивном економском расту СРбије путем конструктивног улагања у модернизацију њених овновних ссаобраћајних артерија и изгрању транзитног потенцијала државе.

„Мото наше компаније је „Градимо заједно, градимо  за будућност“ и за РЖД Интернешенел је јако битно да наше грађевинске пројекте прати реализација социјалних иницијатива“, рекао је Султанов и изразио уверење да је свебухватна сарадња две джраве покретач економског развоја Србије.

Верујемо, поручио је Султанов, да нас у будућности чека много сличних сусрета, а да ће се области партнерства између наших земаља само умножавати.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала