Конзул: У стампеду у Израелу 45 жртава, нема српских држављана

© Oded BaliltyОжалошћени на сахрани после трагедије на ходочашћу у Израелу
Ожалошћени на сахрани после трагедије на ходочашћу у Израелу - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2021
Пратите нас
Почасни конзул Србије у Израелу Александар Николић изјавио је да је, према последњим информацијама, број жртава у стампеду на верском обреду у месту Маунт Мерон порастао на 45, и да међу жртвама нема српских држављана.

Николић је рекао да међу страдалима има и деце, како је наговестио државни секретар израелског министарства здравља Шездри Леви.

"Објављена су имена страдалих, а број погинулих је, на жалост, порастао на 45. Премијер Бењамин Нетанјаху је обећао темељну истрагу, нагласивши да је полиција спречила чак и већу трагедију", изјавио је Николић за "Радио Београд 1".

Додао је да међу ултра религиозном популацијом, иначе, нема пуно српских држављана, али додаје да се за сваки случај, "све проверава темељно и детаљно".

Почасни конзул Александар Николић каже да је ово једна од најтежих трагедија у историји Израела, када се изузму оне проузроковане терористичким или ратним дејствима.

Наводи да је командант полицијских снага за северни дистрикт Шимон Лави преузео пуну одговорност и да је свима већ потпуно јасно да интерна истрага овог пута неће бити довољна, као ни она Министарства за унутрашњу безбедност.

"Оно што се искристалисало за сада је да су за несрећу одговорне ниске, гвоздене баријере које је поставила полиција како би каналисала проход ходочасника", рекао је Николић.

Иначе, трагедију је, према његовим речима, изазвало клизање ходочасника, како на степеницама тако и на нагибу код улаза у ходочасно место.

"У том уском нагибу ходочасници су били спречени преградама да се спасу од пада, као и провизорним зидом који их је делио од планинског понора", рекао је Николић, пренео је Танјуг.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала