Патријарх Порфирије: Верујем у заједнички живот Срба и Албанаца

© Sputnik / Лола ЂорђевићПатријарх Порфирије
Патријарх Порфирије - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Дубоко верујем да ће се пре или касније наћи нека додирна тачка и могућност за заједнички живот Албанаца и Срба и других народа на Косову и Метохији, каже патријарх СПЦ Порфирије уз оцену да се у овом тренутку око КиМ преплићу „разни велики интереси“ који на људе на КиМ гледају као на предмете, а на само Косово као „бездушну територију“.
„За нас је Косово нешто сасвим друго“, поручио је патријарх у интервјуу за Радио Београд 2.
На питање како види будућност српских културно-историјских споменика на КиМ, патријарх истиче да то зависи само од нас, без обзира на разне векторе спољашње, који би хтели нешто друго, али и да зависи од нашег односа према КиМ и нашег доживљаја Косова.
Ако га, додаје, доживљавамо само као неку територију и мит, онда на том плану ви можемо бити губитници и победници, тренутни или коначни.
„Али, ако доживимо Косово из саме његове природе и перспективе, онда ћемо разумети да је Косово заиста завет и самим тим нераскидиво везано за идентитет нашег постојања“, навео је патријарх.
Констатује да је у овом тренутку тешко нашем народу на КиМ али да дубоко верује да ће се пре или касније наћи нека додирна тачка и могућност за заједнички живот Албанаца и Срба и других народа на Косову.
Истиче да је важно да се разговара и да се дође до могућности да се смиреним тоновима разговара и да покушамо још више једни друге да упознамо и разумемо међусобне аргументе.
„Сигиран сам да ћемо, ако будемо имали такво расположење, пре или касније доћи до ситуације у којој ћемо моћи да живимо заједно, где не морамо бити као рођена браћа, али сам сигуран да ћемо моћи да будемо као добре комшије“, навео је патријарх.
На питање о нападима на игумана Високих Дечана Саву Јањића, патријарх Порфирије је навео да је то „и трагично и смешно“ и да је Јањић показао ширину, отвореност и демократски однос према свакој ситуацији и према свим људима.
Оценио је да се ради о најбаналнијем политиканству које се, како каже, не може претворити у неку реалну ситуацију, која би на било који начин од оца Саве створила нешто друго.
„Он је човек хришћанин, човек Јевандеља и лично знам да апсолутно никада није имао различит однос бриге између људи, било да се ради о Србима, Албанцима, Ромима, или не знам ком човеку. Увек је био спреман у највећој могућој мери да буде отворен и да буде колико год је могуће од помоћи свима“, навео је патријарх Порфирије, преноси Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала