Амерички часопис: Вашингтон очекује катастрофа због Бајденовог покушаја да запрети Путину

© REUTERS / Melina MaraПредседник САД Џозеф Бајден
Председник САД Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2021
Пратите нас
Непријатељске изјаве Џоа Бајдена о Русији подстичу Москву и Пекинг на присилно савезништво, са којим би сукоб био катастрофа за Вашингтон, пише „Нешенал интерест“.
У свом говору у Конгресу амерички председник изјавио да Сједињене Америчке Државе не теже ескалацији са Русијом, али је Москви запретио „последицама“ у случају сукоба. Истовремено је приметио да две државе могу да сарађују у областима од заједничког интереса.
Аутор чланка наглашава да је овим речима Бајден упутио Путину „последње упозорење“. Такође се напомиње да ће у случају заоштравања односа Сједињене Америчке Државе морати да се „боре на два фронта“ – и са Русијом и са Кином.
Архивска фотографија од 10.3.2011. Тадашњи потпредседник САД Џо Бајден и тадашњи премијер Русије Владимир Путин на састанку у Москви - Sputnik Србија, 1920, 17.04.2021
Три разлога због којих је Бајдену потребан сусрет с Путином
„С обзиром да се Бајденова администрација припрема за политику супротстављања вредности са Москвом и Пекингом, Вашингтон не сме да изгуби из вида геополитичке ризике који се налазе у основи стратешког троугла САД-Кина-Русија“, пише новинар.
Бајден је раније предложио Путину да одрже лични састанак у трећој земљи како би разматрали нагомилана питања у билатералним односима. Касније је амерички државни секретар Ентони Блинкен објаснио да се ради о наредним недељама.   
Према речима министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова, Москва је позитивно прихватила ову идеју и разматра је. Портпарол Кремља Дмитриј Песков приметио је да још увек нема договора о датуму састанка, али да се ради о летњим месецима. Нагласио је да идеја самита захтева дубоку анализу: сваки пут изјаве Вашингтона о састанку долазе упоредо са изјавама о санкцијама.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала