Јокићев највећи противник је – Америка

© AP Photo / David ZalubowskiНикола Јокић незадовољан одлуком судије током утакмице против Мајамија
Никола Јокић незадовољан одлуком судије током утакмице против Мајамија - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2021
Пратите нас
Никола Јокић игра сезону из снова у дресу Денвер Нагетса, без дилеме је најбољи играч НБА лиге, али није извесно да ли ће и добити награду за то. Разлог је једноставан – проблем је у америчком тржишту.
Српски центар је пре пет и по година стигао у Америку, са епитетом играча од кога се не очекује превише, с обзиром на то да америчка јавност није толико упозната са стварима које се дешавају у Европи.
Година за годином, Јокић је екипу Денвера водио ка новим степеницама, прошле сезоне је стигао и до финала Западне конференције, али је и тада било евидентно да му је за корак више неопходна боља подршка у тиму.
Америчка држава Колорадо, у којој се налази Денвер није атрактивна дестинација – ни за кога, ни за кошаркаше, ни за спонзоре ни за медије и у томе лежи проблем непризнавања Јокићевих бравура.
Никола Јокић се жали на судијску одлуку током меча са Бостоном - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2021
Жесток сукоб америчких новинара око Јокића: „Аргументи су ти идиотски“
Пре неколико недеља новинари водеће америчке спортске телевизије, ЕСПН, једногласно су одбили да гласају за Јокића у избору за најбољег играча НБА лиге, што указује само на једно – Србин није маркетиншки исплатив за НБА лигу, нити за оне који имају користи од ње, а Америка на томе живи.
Дакле, кошарка није оно на шта се америчка јавност обазире превише, ствар је у „одјеку“ и маркетиншком потенцијалу, а Јокић, ни својом појавом, ни својим понашањем, то није, иако му на кошаркашком таленту може завидети цела Америка.
На његову жалост, Америка је више усмерена ка „великим тржиштима“, попут Лос Анђелеса или Филаделфије, радо би новинари ЕСПН кандидовали Леброна Џејмса за МВП, да имају икакве основе за то, па због тога у први план стављају Џоела Ембида, звезду Филаделфије.
Колорадо је мало тржиште за појмове Америке и представља без сумње највећег Јокићевог противника у овој сезони, на шта је указао и бивши НБА шампион, Ендру Богут.
Леброн Џејмс и Никола Јокић - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2021
„Са Јокићем и у кафану, Леброн би био председник Америке да је као он“
„Чињеница да је странац ради против њега, потом то да је у Денверу мало тржиште, а и није толико секси за гледање. Међутим, да сам ја просечан навијач, волео бих да гледам Јокића јер је то момак са којим могу да се поистоветим. Изгледа као неко с ким бих ишао у паб на пиво, за разлику од Јаниса и Ембида, који су звери, али немају ни близу вештина као Никола. Мислим да не добија заслужену пажњу јер није суперстар ван терена“, навео је Богут.
Аустралијанац је истакао чињеницу која није толико примећена, да Јокић није пропустио ниједан меч у овој сезони.
„Водећи је у лиги по рејтингу ефикасности (ПЕР). Његова статистика је луда, а још луђе је што шутира 56% из игре, 40% за три поена и 85% са линије за слободна бацања. Да Леброн Џејмс има овакве бројеве, већ би био председник Америке“, истакао је Богут.
Јокић је далеко од тога, али су се ствари у претходном периоду помериле са мртве тачке, најпре доласком Арона Гордона, момка који је међу НБА публиком препознат као један од најбољих закуцавача у историји, те Остина Риверса, осредњег кошаркаша са великим утицајем, пре свега због чињенице да је син Дока Риверса, тренера Филаделфије и некадашњег НБА шампиона са Бостоном.
Ако је и било сумње, више је нема – Никола Јокић је МВП! /видео/
„Са Јокићем и у кафану, Леброн би био председник Америке да је као он“
Јокићев шмекерски одговор на хистерију у Америци /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала