„Невидљив и прецизан“: Главна ударна сила Русије у будућности - ПАК ДА

© Фото : militaryrussia.ruНевидљиви руски бомбардер ПАК ДА
Невидљиви руски бомбардер ПАК ДА - Sputnik Србија, 1920, 03.05.2021
Пратите нас
Невидљив, великог домета и са широком палетом наоружања, то је коначан нацрт невидљивог бомбардера који је потврдило Министарство одбране Русије. Планирано је да перспективни ваздухопловни комплекс великог домета (ПАК ДА) почне да се користи до 2027. године и да замени Ту-95МС.

„Летеће крило"

Спољашњи изгледа ПАК ДА (Перспективни авијациони комплекс дугог домета) је велика тајна. Шира јавност има приступ само визуелним моделима са наводним изгледом авиона.
Први снимци ловца петог поколења ПАК ФА појавили су се тек након његовог првог лета. Перспективни бомбардер по плану би требало да полети 2025-2026. године. Тренутно је у фази пројектовања и испитивања одређених делова конструкције.
Тактичко-техничке карактеристике се не објављују. Позната је само шема - „летеће крило“, силу подизања ствара практично цела површина летелице. Ово значајно смањује специфичну тежину летелице и може повећати корисни терет. Поред тога, ова форма се лако оптимизује како би се смањило ефективно подручје расипања и смањила приметност за радаре.
ПАК ДА - руски бомбардер шесте генерације - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2020
Русија почела да конструише први „невидљиви“ стратешки бомбардер
Конструктори авиона су већ обавили серију испитивања процене нивоа радиолокацијске приметности на специјалним макетама и појединачним елементима бомбардера у пуној величини. Претпоставља се да ће због изражене неприметности моћи практично некажњено да наноси ударе по непријатељским копненим циљевима и неопажено напусти зону ПВО. За сада само један бомбардер на свету има такве могућности, то је амерички Б-2 „Спирит“.
„Потврђени су ултра ниски показатељи површине радарског пресека (ЕПР) ПАК ДА, израчунати у фази истраживачког рада применом метода рачунарског моделирања. Радијус детекције перспективног бомбардера радарским патролним летелицама великог домета и бродским радарима ловаца смањиће се неколико пута“, прецизирао је извор у одбрамбеној индустрији.

Полако, али сигурно

У односу на стратешке ракетне носаче Ту-160 и бомбардере великог домета Ту-22М3, који су способни да убрзају до надзвука, ПАК ДА је замишљен као подзвучни авион.
Много је економичнији и омогућава да се повећа домет лета, неки стручњаци из ваздухопловства сматрају да домет може бити и до 15.000 километара. Невидљивост ће лишити посаду потребе да што пре напусти подручје лансирања ракете или испуштања бомбе.
Као што је раније објављено, први мотор за ПАК ДА већ је састављен „у хардверу“ и ускоро ће бити послат на тестирање. Дизајниран је у потпуности у дигиталном облику, што је поједноставило покретање производње. Ове године ће бити изграђено још неколико мотора који ће такође учествовати у тестовима. Детаљи нису познати. Наводе да су млазнице равне, као на америчком ловцу „Ф-22“, што смањује видљивост авиона у инфрацрвеној зони. План је да се исто угради и у првом руском ударном стелт дрону С-70 „Охотњик“.
Концепт борбене употребе ПАК ДА укључује ракетне ударе на копнене циљеве са велике даљине. Арсенал ће укључивати и постојеће (X-101 и X-102) и перспективне стратешке ракете. Очигледно је да ће ПАК ДА имати и хиперсонично оружје, укључујући најновији „Кинџал“. Авион ће моћи да контролише групе беспилотних летелица.
Ту-160 - Sputnik Србија, 1920, 20.01.2020
ПАК ДА, нови руски стратешки бомбардер — део „нуклеарне тријаде“ /видео, фото/
Својевремено је била информација да руско министарство одбране ради над ударним комплексом на бази реактивних дронова, који су спремни да полете са авиона. Такви дронови ће моћи самостално да открију непријатеља, распоређују задатке међу собом и иду ка мети истовремено из неколико праваца. Сво оружје биће смештено у унутрашње одељке ПАК ДА, што ће смањити његову видљивост за ПВО системе.

Главни конкурент

Тренутно су у пројектовању и изградњи неприметних авиона лидери Сједињене Америчке Државе. Американци имају богато искуство у борбеној употреби тактичких јуришних авиона Ф-117, који су већ ван употребе, стратешки бомбардери Б-2, као и ловци пете генерације Ф-22 и Ф-35. Главни конкурент ПАК ДА биће перспективни носач ракета великог домета Б-21 „Рајдер“, који је по карактеристикама сличан руском авиону.
Концерн „Northrop Grumman“ ради на развоју летелице чија се експлоатација планира 2025. године. По спољашности авион подсећа на Б-2. Оба пројекта се заснивају на концепту подзвучног, невидљивог авиона, изграђеног према шеми „летећег крила“ и може да носи ракете и бомбе. Један од главних задатака таквог бомбардера, поред наношења нуклеарних удара, је и прикривени приступ подручју лансирања ракете или бомбе и уништавање главних непријатељских ПВО објеката.
Основним наоружањем Б-21 ће бити хиперсоничне ракете AGM-183A ARRW. Према подацима концерна „Lockheed Martin“, ове летелице могу да убрзају до 17 Маха, док им је домет до 800 километара. Серијска производња и примена ARRW је предвиђена 2022. године. У том погледу Русија је испред САД-а. Ваздухопловне хиперсоничне ракете већ су у служби ваздухопловних снага.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала