Република Српска се жалила Уједињеним нацијама: ОХР и Уставни суд централизовали БиХ

© AP Photo / Osamu Honda, FileСедиштe Уједињених нација у Њујорку
Седиштe Уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 03.05.2021
Пратите нас
Крајем априла из Бањалуке отишао је 25. извештај Владе Републике Српске Савету безбедности Уједињених нација у коме се спомиње ОХР и наводи се да су високи представник и Уставни суд БиХ централизовали БиХ и нарушили права конститутивних народа кршећи оно што је предвиђено Дејтонским споразумом.
Откако је договорен Дејтонски споразум, сукцесивно су високи представници помагали напорима бошњачких политичких странака у њиховој неуморној кампањи за демонтажу дејтонског компромисног договора и постизања ратних бошњачких циљева унитарне државе у којој доминирају Бошњаци, наведено је у документу, пренео је сарајевски портал Кликс.
Застава Републике Српске  - Sputnik Србија, 1920, 03.05.2021
Влада Републике Српске: Континуирани проблеми које изазива Високи представник
Упркос томе, високи представник и бошњачке странке још нису задовољни, наводи се у извештају и додаје да је СДА 2019. године усвојила провокативну декларацију којом позива на потпуно укидање дејтонске структуре, укључујући ентитете и заштиту конститутивних народа, а све у корист унитарне државе којом би доминирала СДА.
У извештају стоји и да уместо да извршава своју дужност придржавања Устава, Уставни суд БиХ пречесто подржава противуставну централизацију и уставно слабљење гарантоване заштите конститутивних народа БиХ.
Устав предвиђа да све владине функције и овлашћења која нису изричито додељена институцијама Босне и Херцеговине буду овлашћења ентитета.
Ипак, упркос овом јасном упутству, већина у Уставном суду рутински одобрава пренос овлашћења на БиХ надлежности које нису ни експлицитно, ни чак имплицитно додељене нивоу БиХ", пише у извештају.
Петар Иванцов - Sputnik Србија, 1920, 27.11.2018
Руски амбасадор у БиХ: Крајње је време за затварање ОХР-а
Такође, наводи се да је утицај ОХР-а био најгори у периоду када је ова институција помоћу бонских овлашћења управљала БиХ властодржачки, чиме је политичке институције БиХ учинила немоћним и беспредметним.
У извештају стоји и да су непромишљене одлуке и злоупотреба овлашћења подметнута БиХ у том периоду примарни извори данашњих проблема у БиХ.
ЕУ је с правом нагласила потребу за широм реформом дисфункционалног правосуђа БиХ, а то правосуђе је готово у целости производ ранијих противправних и непромишљених одлука високог представника, наводи се у документу и додаје да чак и када не користи присвојена диктаторска овлашћења, високи представник остаје највећа препрека напретку у БиХ.
"Када високи представник саботира компромисна решења до којих дођу лидери у БиХ, тиме не само да се блокира решење конкретног питања, већ и додатно отежава постизање компромиса у политички подељеној БиХ", стоји у документу, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала