Влада Републике Српске: Континуирани проблеми које изазива Високи представник

© Sputnik / Александар МилачићЗастава Републике Српске
Застава Републике Српске  - Sputnik Србија, 1920, 03.05.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Владе Републике Српске истакла је у четвртом поглављу 25. Извештаја Савету безбедности Уједињених нација, да је потпуним извитоперењем намера и слова Анекса 10 Дејтонског мировног споразума, Високи представник постао инструмент којим одређени чланови међународне заједнице спроводе владавину над БиХ.
 
У овом делу Извештаја наводи се да је тајан процес именовања новог високог представника супротан међународном правном инструменту којим је он успостављен, преноси РТРС.
Влада Републике Српске указује и на то да супротно Дејтонском мировном споразуму, високи представник наставља, како се наводи, да присваја легално апсурдна диктаторска овлашћења и одлукама доноси законе, поништава одлуке Уставног суда и смењује изабране званичнике.
Подсећа се да је почетком године високи представник Валентин Инцко послао ултимативно писмо у којем захтева да Народна скупштина Српске повуче три признања, која је 2016. године доделила појединцима и организацијама поводом обележавања 25. годишњице Народне скупштине.
Посебно се указује на став Инцка да ће повлачење признања "скинути колективну одговорност са српског народа" и истиче да је Инцково приписивање кривице недужним Србима, чак и српској деци, за злочине које су током рата починили појединци - велика увреда и супротност европским вредностима.
Колективна кривица једног народа је отрован, фашистички и фанатизован концепт који је деструктиван по национално помирење и склад, наглашено је у Извештају Владе РС.
Подсећајући да је у фебруару високи представник поновио да ће покушати да наметне закон којим се инкриминише изражавање одређених мишљења о ратној историји БиХ, Влада Републике Српске указује да је могућност доношења такве одлуке напад на демократско уређење БиХ и неоправдана претња по помирење, слободно истраживање историје и слободу изражавања.
За Владу Српске, цензорски закон којим се забрањује дебата о квалификацији злочина у Сребреници, представљао би повреду права грађана на слободу изражавања, које је заштићено Уставом БиХ и Европском конвенцијом о заштити људских права.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала