Доџкоин расте: Криптовалута која је настала из шале тресе тржиште – треба ли уложити у њу

© Фото : Јутјуб / ZimoNitrome / скриншотДоџкоин (Dogecoin)
Доџкоин (Dogecoin) - Sputnik Србија, 1920, 04.05.2021
Пратите нас
Доџкоин, криптовалута која је пре осам година настала из шале, данас је седма по вредности валута тог типа на тржишту. Иако јој подршка светски познатих бизнисмена протеклих месеци подиже популарност и цену, стручњаци тој валути не предвиђају светлу будућност и саветују инвеститорима да не улажу у њу, јер је ризик од губитка – превелик.
Вредност криптовалуте доџкоин порасла је у среду за 20 одсто, са 26 на 32 цента, након што је милијардер и оснивач компаније „Тесла“ Илон Маск на „Твитеру“ назвао себе „Доџфадером“ (The Dogefather). Маск је и раније „твитовао“ о тој валути, што јој је подизало популарност и цену, а то су чинили и други бизнисмени, попут Марка Кубана, власника НБА клуба „Далас Маверикс“.
Валута инспирисана популарним „доџ мимом“ (шаљивом сликом пса која кружи интернетом) настала је 2013. године из шале. Ипак, њена укупна тржишна вредност данас је око 40 милијарди долара, што је чини седмом криптовалутом по вредности на крипто-тржишту. Због наглог раста њене вредности, неки инвеститори, пак, сматрају да ће доћи до пуцања „мехура“ те криптовалуте, односно пада њене цене.

Доџкоин – криптовалута која тресе тржиште

Директор Центра за економска истраживања Никола Корбар сматра да је пад вредности доџкоина неминован, пре свега зато што нема никакву практичну примену, већ служи само за трговање на крипто-тржишту. Ипак, он не може да предвиди када ће „мехур“ пући.
„Ако је један твит Илона Маска довољан да подигне цену нечега за 20 одсто, мени је то сасвим јасан показатељ да то не служи ничему. Да ту постоји компанија која прави производ или пружа услугу, да има неколико милиона корисника, да се тај систем шири, да су увели партнерство са ’Визом‘ или ’Мастеркардом‘, да им је провозија на трансакције 0,1 долар, да су обезбедили милион трговаца који примају ту криптовалуту као средство плаћања, то би било нешто реално. Иза доџкоина нема апсолутно ничега. То је интернет ’спрдња‘ која је заживела силом прилика“, појашњава Корбар за Спутњик.
Корбар предочава да је цена доџкоина нагло порасла јер на крипто-тржишту постоје интересне групе људи које имају много новца, а које унапред договарају „пумпање“ цене неког „новчића“, тј. неке валуте да би касније на њој зарадили.
„Они ту цену ’пумпају‘ до одређеног тренутка. У том тренутку, када дође до критичне масе и људи крену да купују сами, они престају да купују и почињу полако да продају. Тај талас и даље траје. Што више људи купује, они продају по мало. Неке шеме ’пумпања‘ функционишу врло кратко, од пар сати до пар дана, а неке трају месецима. Искрено, не видим никакву употребну вредност доџкоина нити зашто би га ико користио осим из тих разлога“, истиче Корбар.

Превелик ризик од губитка

Менаџер онлајн крипто мењачнице „ецд.рс“ Стефан Игњатовић слаже се да доџкоин нема никакву реалну вредност и да ће његова цена пасти и подсећа да је креатор те валуте пре око недељу дана јавно потврдио да је тај „новчић“ настао из шале.
„Људи који су покренули ’пумпање‘ знају кад да изађу, тј. који је прави моменат за излазак да максимизују профит, а не изгубе ништа. За све остале, то је врло велика коцка. Цена доџкоина може да се преполови сутра или за недељу дана или за две године. Све зависи од тога како ће се људи понашати с њим, за разлику од биткоина или етеријума који имају конкретну примену. Доџкоин није препоручљив за било кога ко дугорочно и с минималним ризиком приступа криптовалутама“, напомиње Игњатовић.
Игњатовић указује на то да се Илон Маск прогласио амбасадором доџкоина претежно због публицитета, а не само због остварене добити од улагања у тај „новчић“.
„Ефекат за њега и ’Теслу‘ је био ПР. Он је хтео да оснажи свој имиџ иноватора, лидера у технологији, да би последично ојачао ’Теслу‘ као компанију и вредност њених акција. Маск је много више бенефита добио од позитивног ПР-а, зато што је ’један од лидера у крипту‘, него од зараде коју је остварио улагањем у крипто. Маск окупља заједницу око себе како би касније, када му буде била потребна нова инвестиција за Теслу’, могао да покаже како има јаку и велику заједницу око себе“, појашњава Игњатовић.
Саговорници „Спутњика“ закључују да доџкоин у будућности највероватније неће играти битну улогу на тржишту криптовалута. Другим речима – неће вредети много нити ће имати практичну примену.
Сазнајте: Хоће ли дигитални новац постати једина глобална валута
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала