Крај Гејтсових: Развод који може да изазове шок у свету филантропије, бизниса, али и јавног здравља

© AP Photo / Gazi SarwarБил и Мелинда Гејтс
Бил и Мелинда Гејтс - Sputnik Србија, 1920, 04.05.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Суоснивач „Мајкрософта“, милијардер Бил Гејтс, опет је у врху светске пажње, а прашину у медијима и на друштвеним мрежама овог пута није подигао ни својим изјавама у вези са пандемијом ковида-19, ни као звезда бројних теорија завере, већ објавом да се он и његова супруга Мелинда разводе. Питање је - зашто јавност толико интригира Гејтсов развод?
Готови сви светски медији су као ударну вест објавили заједничко саопштење Гејтсових на Твитеру о томе да су после 27 година брака одлучили да се разиђу јер „више не верују да могу заједно да расту као пар“, а водећи западни листови оцењују да ће „њихов развод вероватно изазвати шок у свету филантропије, бизниса, али и јавног здравља“.
Друштвене мреже такође горе овим поводом, а јавност је, по свему судећи подељена, имајући у виду да се коментари крећу од пружања подршке Гејтсовима у „овом осетљивом периоду“, преко оних да „најбогатији човек на свету није умео да усрећи своју жену“ и да „Мелинда није једина која не жели Гејтса у свом животу и да исто мисле многи Американци“, до шаљивих поређења Била Гејтса и такође разведеног милијардера, власника „Амазона“ Џефа Безоса.
Alarming#BillGates pic.twitter.com/p9YhpEiKLl

Крај Гејтсових - зашто јавност толико интригира овај развод 

Према речима новинара и бившег амбасадора Драгана Бисенића, Бил Гејтс је четврта најбогатија особа у свету, а његово богатство је процењено на 130 до 140 милијарди долара, па као и у сваком другом случају где је реч о најбогатијим људима света, а посебно онима који имају глобалне мултинационалне компаније, такав догађај је, ма колико био личан, предмет интензивне глобалне пажње и глобалне расправе.
Такође, додаје наш саговорник, све те велике компаније котирају се на берзи, па се никада не зна да ли ће неки такав догађај утицати на положај компаније у позитивном или негативном смислу.
„Због тога и постоји неколико различитих нивоа те пажње, односно реаговања на један такав догађај. Један је чисто феноменолошки, посматрачки и знатижељан, као код већине људи у свету где је оно што се догађа на самом врху, међу најбогатијим људима, увек предмет радознале пажње. Код других, међутим, то може да има некада и материјалне, финансијске последице, било добитка или губитка, што такође објашњава велику заинтересованост за овај развод“, објашњава Бисенић. 

Да ли ће развод имати негативан утицај на Гејтс фондацију?

У свом заједничком саопштењу, додаје саговорник Спутњика, Гејтсови су навели да су дуго размишљали и веома много радили на властитом односу, па се може закључити да су њихови односи нарушени можда већ неко дуже време.
© REUTERS / JP MoczulskiБил и Мелинда Гејтс
Бил и Мелинда Гејтс - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Бил и Мелинда Гејтс
Мелинда и Бил Гејтс на конференцији о АИДС-у 2006. године. Њихов развод отвара питање даљег фукнционисања фондације коју су заједно основали.
„Иако се то сада негира, овакав догађај може да утиче на рад Гејтсове фондације, која је дубоко укључена у питања борбе против сиромаштва, па и у питања борбе против пандемије ковида. Постоје спекулације, а наравно да је сада тешко провериво шта је од свега тога тачно, да њихов разлаз има везе и са радом ове фондације и њеним деловањем у време пандемије. У сваком случају, можемо се запитати како ће развод утицати на стабилност „Мајкрософта“ као компаније и стабилност рада фондације. На саму компанију вероватно или готово сигурно неће имати великог утицаја јер је „Мајкрософт“ велики, мултинационални гигант, док за фондацију, која је почивала на заједничком раду двоје супружника, можемо претпоставити да ће имати одређене тешкоће. Дакле, да ли ће фондација опстати, у којој мери и на који начин ће даље да делује заиста је тешко оценити у овом тренутку, али је разумно претпоставити да ће њихово раздвајање имати негативан утицај на њен даљи рад“, наводи Бисенић.
Као званични разлог развода наводи се неусклађеност између пословног и приватног живота. Бисенић подсећа да је Гејтс већ био милијардер када се оженио Мелиндом, а у свету људи који имају акумулирано велико богатство, како каже, бављење тим послом неминовно заокупља највећи део њиховог времена, па је веома тешко ускладити приватне и професионалне обавезе.
„Бил Гејтс је 1987. године, са само  31. годином, постао најмлађи милијардер на свету. Међутим, он припада једној другој генерацији која се држала традиционалних вредности, упркос ономе што су биле највише технолошке ствари које је његова компанија производила. То је била генерација која је, на неки начин, одрастала у Хладном рату, попут рецимо Ворена Бафета, који је донирао огромне своте новца Фондацији Била и Мелинде Гејтс која сада располаже са 50 милијарди долара и највећа је и најбогатија фондација на свету. Ускоро ће на српском језику изаћи и биографија Ворена Бафета из које можемо да разумемо како је он, као човек који одлучује о расподели скоро трилион долара, успео да остане на неки начин обичан човек са традиционалним вредностима“, каже Бисенић.
© AP Photo / Andy RogersБил и Мелинда Гејтс
Бил и Мелинда Гејтс - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Бил и Мелинда Гејтс
Брачни пар је као разлог развода навео неусклађеност приватног и пословног живота.
Бил Гејтс се, каже, некако више везивао за ту једну генерацију богатих људи него за ону која је сада дошла са Џефом Безосом и Илоном Маском, који имају сасвим другу врсту свог личног и приватног живота.
„Маск је у томе свакако за сада најколоритнији јер свој живот више води на начин једне рок звезде, него на начин једног великог богаташа који влада технологијама будућности. Када се пре две године развео Џеф Безос, то је такође била једна велика, спектакуларна вест, а његова супруга је добила 20 одсто берзанске вредности „Амазона“, што је тада било негде око 31 милијарде долара. Куриозитета ради можемо да кажемо да она сада има сасвим другачији животни избор и удата је за једног средњошколског наставника”, примећује новинар.

„Џентлменски“ договор о разлазу

Иако су на Западу последњих деценија предбрачни уговори незаобилазна ставка и код склапања брака много мање имућних људи, медији преносе да су Гејтсови у брак ступили без предбрачног уговора, те да Мелинда у захтеву за развод није затражила финансијско издржавање од, ускоро, бившег супруга.
© AP Photo / Dave WeaverБил и Мелинда Гејтс
Бил и Мелинда Гејтс - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Бил и Мелинда Гејтс
Бил и Мелинда Гејтс венчали су се 1994. године на Хавајима. Медији наводе да је Мелинда у захтеву за развод брака одбила да затражи алиментацију.
На питање колико су ове две ствари неуобичајене у свету богатих, Бисенић каже да у време када су се они венчавали предбрачни уговори нису били тако велика ствар и интензивна мода.
„Постоји могућност да међу њима постоји неки лични споразум који је склопљен много година раније, како се јавност не би забављала тим информацијама које могу да буду личне, приватне, интимне, а то што то није обављено у некој званичној форми је, да кажемо, питање укуса, поверења и просто склоности људи који се одлучују на тај корак“, закључује Драган Бисенић за Спутњик.
Бил и Мелинда Гејтс су се упознали током осамдесетих година прошлог века када је она почела да ради у компанији „Мајкрософт“. Венчали су се 1994. и имају троје деце. Пар је 2000. године основао Фондацију „Бил и Мелинда Гејтс“ чији је рад сконцентрисан на јавно здравље, образовање и климатске промене. Гејтс је прошле године напустио управни одбор „Мајкрософта“, а са инвеститором Вореном Бафетом стоји иза кампање „Гивинг плеџ“ чији је циљ да се милијардери обавежу да ће већину богатства оставити у хуманитарне сврхе, док је Мелинда 2015. године основала инвестициону компанију која ради са женама и породицама.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала