Украјини предвиђају губитак аграрног потенцијала

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаПротест против продаје земље у Украјини
Протест против продаје земље у Украјини  - Sputnik Србија, 1920, 04.05.2021
Пратите нас
Због отварања тржишта земљишта, Украјина у блиској будућности може изгубити аграрни потенцијал исто као што је некада изгубила индустријски, рекао је шеф украјинског аналитичког центра „Трећи сектор“ Андреј Золотарев за телевизију „КРТ“.
Према његовим речима, данас у Украјини многи људи говоре да ће село оживети након што се тамо појаве делотворни власници. Притом је подсетио да је пре четврт века исто речено и за власнике индустријских предузећа.
„И исто као што смо успешно протраћили индустријски потенцијал, протраћићемо и аграрни. Оно што нам сада нуде везано за тржиште пољопривредног земљишта – је укрупњавање приватног поседа“, објашњава експерт.
Золотарев истиче да нико не размишља о социјалној цени, истовремено упозоравајући на ризик да ће, као резултат реформе, од 3,5 до пет милиона Украјинаца постати „сувишни људи“.
„Перспектива је земља периферног капитализма. Притом, није сигурно да ће бити осигуран њен интегритет“, закључује Золотарев.
Подсетимо, украјинска Врховна рада је 28. априла у другом читању усвојила нацрт закона који искључује нека правила из Земљишног кодекса и проширује могућности странцима за куповину земље у Украјини. Нацрт закона подржала су 284 посланика, а неопходни минимум било је 226 гласова.
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала