Закопано благо Србије вредно преко 200 милијарди евра

© AP Photo / VISAR KRYEZIUРударско окно у „Трепчи“
Рударско окно у „Трепчи“ - Sputnik Србија, 1920, 04.05.2021
Пратите нас
Процењена вредност резерви минералних сировина у Србији је виша од 200 милијарди евра, изјавила је данас министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.
 
Она је нагласила да никакав уговор са Рио Тинтом неће бити потписан док не буду спроведене све неопходне студије утицаја на животну средину и док сви не буду имали увид у то.
"Србија неће радити ништа што ће угрозити животну средину, било да је реч о литијуму, који је руда 21. века или некој другој. Тек кад будемо знали да се литијум може производити на одржив начин уз заштиту животне средине, зашто да не размишљамо о фабрици литијумских батерија и електричним аутомобилима, где ће се десити раст свуда у Европи", рекла је Михајловић за ТВ Хепи, а саопштено из Министарства.
Истиче да је јадарит јединствен минерал у свету и додаје да ће и технологија којом ће они бити ископаван такође ће бити јединствена.
"Треба да будемо свесни шта значи истраживачко право. Нико нема право да уђе на парцелу док власник не дозволи. Притом компанија треба да испуни бројне критеријуме - да има пројекат и сагласности више институција. Те истражне бушотине су пречника 10-15 цм, никакви кратери", објаснила је Михајловић.
Каже да је пуно агресије, фанатизма и неистина које изговарају поједини еколози у Србији и додаје да је важно да се служе чињеницама, уместо да сакупљају поене на полуинформацијама и застрашивању грађана.
Михајловић је истакла да је на држави да створи законе и да има добру инспекцију и да је ово важна година за енергетски сектор.
"Нисмо случајно донели четири нова закона. Од нас се тражи да у времену испред нас направимо добру енергетску политику, да будемо енергетски и еколошки безбедни, да грађани имају довољно електричне енергије коју ћемо све више производити из обновљиви извора - хидро, гасних и соларних електрана, а да постепено у деценијама испред нас смањујемо и затварамо термоелектране", закључила је Михајловић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала