Зеленски прогласио „рат у Европи“ због Крима и Донбаса

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаПредседник Украјине Владимир Зеленски на седници Врховне раде
Председник Украјине Владимир Зеленски на седници Врховне раде - Sputnik Србија, 1920, 04.05.2021
Пратите нас
Сукоб у Донбасу и враћање Крима у састав Русије представљају „рат у Европи“, рекао је украјински лидер Владимир Зеленски на самиту са лидерима Пољске, Летоније, Литваније и Естоније.
„Међународни партнери подржавају Украјину, наш територијални интегритет, наш суверенитет. Свима вама сам захвалан... Када је анексиран део Украјине – наше полуострво Крим, када имамо рат на истоку - то и јесте рат у Европи. Данас је веома важно да будемо заједно“, рекао је украјински председник.
Током дискусије, Зеленски је истакао да је „Украјина моћна држава која ће само ојачати Европску унију“.
Такође је споменуо погинуле током протеста у Кијеву 2014. године, рекавши да су они „борци за независност“ и повезао је тај догађај са ситуацијом у Донбасу.
„Данас се исто то дешава на истоку наше земље, где поново бранимо нашу независност“, подвукао је Зеленски.
Украјински лидер је учествовао у дискусији „Срећа нације заснива се на правичним законима, чија ефикасност зависи од њихове примене“, одржаној у Варшави. Његово обраћање је емитовано на страници канцеларије председника Украјине на Фејсбуку.
На Западу се често могу чути изјаве о „руској претњи“. Из Москве је више пута саопштавано да Русија не намерава да напада било кога, а наводну „агресију“ НАТО користи као изговор за размештање војне технике у близини руских граница.
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала