Поповић: Српски и руски народ највеће жртве нацистичке агресије

© Sputnik / Дејан Симић / "Бесмртни пук" испред Скупштине у Београду
Бесмртни пук испред Скупштине у Београду - Sputnik Србија, 1920, 05.05.2021
Пратите насTelegramOdyssey
„Наши западни савезници у Другом светском рату данас воде пропагандни рат са циљем да потру непобитну истину - да су руски и српски народ највеће жртве нацистичке агресије у Другом светском рату, али и народи победници“, истакао је министар у Влади Републике Србије и председник Међувладиног комитета за сарадњу са Русијом Ненад Поповић.
Он је на онлајн конференцији „Између рата сећања и ревизионизма: Ко и зашто данас релативизује Дан победе?“, Поповић је истакао да се због данашњих геополитичких интереса појединих сила прекрајају историјске чињенице и релативизују жртве које су положене у борби за сламање нацизма у Европи.

Српски и руски народ највеће жртве нацистичке агресије

„То говори о поразној стварности да тренутни геополитички интереси, у овом случају интереси НАТО држава, могу безочно да прелазе преко милиона невино убијених Срба и Руса, преко разорених градова, села и привреде, преко концентрационих логора“, рекао је Поповић, који је уједно и председник Фондације Бесмртни пук у Србији.
Како је истакао, у овом тренутку води се пропагандни рат против Русије са циљем да се фалсификује улога Црвене армије у ослобађању Источне Европе од нацизма.
„У том пропагандном рату велича се националистичка идеологија народа Источне Европе из периода нацистичке окупације. Западним НАТО силама данас не смета неспорна чињеница да су те националистичке идеологије и њихове вође, попут Степана Бандере у Украјини, служиле нацистима и директно учествовале у вршењу најмонструознијих злочина“, рекао је Поповић.
Овај пропагандни рат, додаје он, има за циљ да обликује умове нових генерација у Европи, како би се у будућности створила атмосфера за неку нову агресију на Русију.
Поповић је навео да је српски народ, као и руски, преживео, посебно деведесетих година, а преживљава и данас, континуирану и систематичну сатанизацију.
„Упорно и агресивно је стварана слика о Србима као народу агресору да би се оправдало разбијање Југославије и цепање српског националног бића у више новостворених држава под контролом НАТО пакта“, објаснио је Поповић.
Он је истакао да су брисана сећања на злочине околних народа и њихову оданост нацистичком окупатору, јер су ти национализми - усташки, муслимански, албански и монтенегрински - били основа за стварање нових држава као НАТО протектората на Балкану.
„Србија није део НАТО пакта, нити ће икада бити. Зато нас та пропаганда ревизије историје и ширења лажи о улози руског и српског народа у Другом светском рату не дотичу“, рекао је Поповић.
Он је навео да „борбу за истину о Другом светском рату дугујемо свим великим жртвама наших народа, великом херојству и страдању наших предака“.
„Није могуће сачувати слободу и независност, без сећања на ослободиоце и њихову жртву за нашу слободу. Само подсећањем на цену данашњег живота у слободи, ми можемо надахнути нове генерације наших народа да буду спремне да ту слободу по сваку цену чувају и бране“, рекао је Поповић.
Он је истакао да борба против ревизије историје никада није била потребнија него сада, али и упозорио да ће та борба бити тешка и дуготрајна.
„Али сигуран сам да ћемо и у тој борби победити, јер ми смо православци, и знамо да на крају истина и правда увек тријумфују“, закључио је Поповић.
Конференцију „Између рата сећања и ревизионизма: Ко и зашто данас релативизује Дан победе?“, организовао је, поводом обележавања 9. маја, Дана победе, Центар за руске студије Факултета политичких наука Универзитета у Београду.
 
 
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала