„Истина више није на средини“: Клинтонова позива на „глобални обрачун са дезинформацијама“

© Sputnik / Никита Шохов / Уђи у базу фотографијаБивша америчка државна секретарка Хилари Клинтон током предизборне кампање
Бивша америчка државна секретарка Хилари Клинтон током предизборне кампање - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2021
Пратите нас
Хилари Клинтон, бивша америчка државна секретарка и супруга бившег председника САД Била Клинтона, позвала је на „обрачун са дезинформацијама“.
Традиционални приступ медија да је „истина негде на средини“ је превазиђен, рекла је Клинтонова за британски „Гардијан“.
„Медији морају да се реше обостраности и лажног баланса. Није исто рећи нешто критично о некоме ко је на супротној страни и подстицати на напад на Капитол и гласати против потврде изборних резултата. Те ствари нису упоредиве и враћају нас на проблем штампе која се заправо суочава са тим колико је ван граница и колико је опасна нова политичка филозофија која долази са деснице“, каже Клинтонова.
Од медија се не може очекивати да сами успоставе основу истине, наводи она.
Клинтонова је додала да су технолошке платформе, попут друштвених мрежа, постале моћније од мејнстрим медија.
„Због тога мислим да обрачун са дезинформацијама не треба да буде само амерички, већ глобални, са монополистичком моћи и контролом и са мањком одговорности који те платформе тренутно уживају“, каже Клинтонова.
Као пример је навела Фејсбук „који има најгору историју омогућавања неистина, дезинформација, екстремизма, завера...“
„Зато владе треба одмах да пропишу стандарде којих платформе морају да се придржавају, а то је незгодно“, истиче бивша америчка државна секретарка.
Клинтонова је критиковала и бившег америчког председника Доналда Трампа због односа према медијима.
„Када амерички председник каже да су медији непријатељ народа, онда тиме даје дозволу свим врстама аутократа да тврде исто. Не знам ниједног председника САД који је мислио да је штампа била поштена према њему, али никада нисмо имали председника који се поистоветио са ауторитарним размишљањем и понашањем, као што је то радио претходни председник“, каже Хилари Клинтон.
Окултни ритуал - Sputnik Србија, 1920, 20.01.2021
Невиђени медијски пројекат: Депрограмирање чланова „Трампове секте“ и целе Америке /видео/
Трампа је оптужила и да је „направио штету, потхрањивао параноју, теорије завере, партијске поделе, што је довело до тога да многи људи мисле како су медији непријатељ народа“.
Додала је и да су „неки медији постали портпароли Трампа и његовог погледа на свет“, те да су „хранили неповерење и негативан став према свему што „мејнстрим медији“ кажу“.
Истакла је и да су мејнстрим медији имали потешкоћа да се ухвате у коштац са „лажљивошћу и опасношћу коју представљају Трамп и његове присталице“.
„Разумем да им је било тешко. Били су веома спори у разумевању да се не ради о разлици у мишљењима, већ о великом негирању онога што су границе деловања наших вођа“, закључила је Клинтонова.
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала