Доминација какву Балкан не памти /видео/

© Фото : АБА / ФМПФилип Петрушев
Филип Петрушев - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2021
Пратите нас
Филип Петрушев, талентовани српски кошаркаш, иза себе има историјску сезону у којој је дошао до „трипле круне“ – односно, понео је награду за најбољег играча, стрелца и младог играча АБА лиге.
Петрушев, који је у априлу напунио 21 годину, одиграо је укупно 21 утакмицу у регионалном кошаркашком такмичењу и само на пет дуела имао је мање од 20 поена, а ни на једном сусрету није био једноцифрен.
Од прве до последње утакмице бивши студент Универзитета Гонзага доминирао је теренима широм Балкана, те је само једанпут имао мање од 20 индексних поена (18).
Кроз АБА лигу прошли су многи велики кошаркаши који су „жарили и палили“ паркетима од Триглава до Вардара, али оваква сезона Филипа Петрушева може да се упореди само са оном годином када је Милан Гуровић био незаустављив у дресу Звезде (2006/2007), као и са годинама Дејана Милојевића у униформи Будућности и Партизана (2003-2006).
Од Петрушева се очекивало да ће играти добро у Меги, све је указивало на то да ће имати простора код Владе Јовановића, али мало ко је мислио да ће после 21 одиграног меча просечно бележити – 23,7 поена, 7,6 скокова, 1,5 асистенција и 1,1 блокаду, уз 62 одсто шута из игре, 42 ван линије 6,75 и 74 са линије за слободна бацања.
Поводом феноменалне сезоне младог играча контактирали смо његовог менаџера и првог човека кошаркашке агенције Беобаскет – Миодрага Мишка Ражнатовића.
Филип Петрушев - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2021
Србија добија нову велику звезду – има само 20 година, а игра „као матор“ /видео/
„Много се очекивало од њега, али не и да буде доминантни МВП лиге, те лидер репрезентацијеу квалификацијама“, рекао је Ражнатовић за Спутњик на питање да ли су у Меги очекивали оваква издања.
Филип је на Универзитету Гонзага у другој сезони показао раскошан таленат, просечно је бележио 17,5 поена и осам скокова, али није био најбољи тројкаш, те је у сезони 2019/2020 погодио свега две тројке из 11 покушаја.
То се у Меги потпуно променило, слободу коју је добио искористио је на најбољи могући начин и по проценту био је међу 17 најбољих шутера за три поена (41,9%).
Ражнатовић управо истиче да је талентовани високи кошаркаш највећи напредак направио у шуту ван линије 6,75.
„Највећи напредак је у шуту за 3 поена, али и игри лицем, те стицању искуства у надметању са знатно старијим и снажнијим ривалима“, казао први човек Беобаскета.
Петрушеву иду највеће заслуге за напредак, али никако се не треба заборавити на стручни штаб на челу са Владом Јовановићем који је и у Партизану пре десетак година био познат као човек који је радио сјајан посао са крилним центрима и центрима.
„Огромне заслуге припадају Влади (Јовановићу) и стручном штабу. Зацртано је пре почетка сезоне на чему треба да буде фоцус напретка, марљиво је рађено и резултате су сви видели“.
Мега је претходних сезона избацила велики број талената, а неки од њих знали су да у току сезоне оду на позајмицу у неки евролигашки клуб како би се опробали у Европи и тиме још више напредовали. Последњи такав случај био је Гога Битадзе, међутим, са Петрушевим је одлучено да до краја сезоне носи дрес Меге. Зашто?
„Било је понуда из Евролиге, и то више њих. Међутим, клуб је имао амбиције наступа у плеј-офу, а такође и играње у Евролиги би га лишилио могућности наступа за репрезентацију, што је за њега било јако важно“, рекао је Ражнатовић за Спутњик.
Када је реч о дресу репрезентације Србије, Петрушев је наступао у квалификацијама за Европско првенство и апсолутно је одушевио на који начин је одиграо.
У две утакмице против Грузије и Швајцарске убацио је 27 и 22 поена, уз то је бележио седам скокова и из игре је шутирао сјајних 66 одсто.
За кошаркашку репрезентацију Србије следећи велики догађај су квалификације за Олимпијске игра на којим се очекује да ће Петрушев бити међу дванаесторицом играча.
„Убеђен сам да ће наша репрезентација, а и Филип са њом наступати у Токију“, истакао је Ражнатовић.
Петрушева пре квалификација за ОИ очекује Суперлига Србије, а постоји велика вероватноћа да ће НБА тим сазнати док буде боравио са националним тимом у Токију, пошто је Драфт 29. јула, а Игре крећу 23. истог месеца.
Филип Петрушев - Sputnik Србија, 1920, 01.01.2021
Америка – мач са две оштрице за српске вундеркидове
„Сувише је рано говорити о НБА драфту. Надам се да ће следеће године играти у НБА клубу, и то је заправо једини циљ. Где год да оде, предстоји велика борба за коју је он више него спреман“, рекао нам је Мишко.
На крају, првог човека Беобаскета питали смо да ли постоји могућност да Петрушев наредне године игра у Евролиги, уколико НБА клуб не понуди гаранције талентованом српском играчу.
„За сада се не размишља о томе, о искрено очекујем да та опција и неће доћи на тапет“, закључио је Миодраг Ражнатовић.
Многи су става да Филип Петрушев по стилу игре доста подсећа на Ентонија Дејвиса, једног од најбољих високих играча на свету. За таква поређења још је рано, али Филип на сваком кораку показује раскошан таленат и небо је граница за двадесетједногодишњег играча Меге.
Кошарку у Србији, али и региону и свету, у емисији „Миљанов корнер“ анализира бивши кошаркаш, а сада стручни консултант и коментатор, Владимир Кузмановић.
Србија добија нову велику звезду – има само 20 година, а игра „као матор“ /видео/
Србија га је чекала дуго – само да га не одведе Европа или Америка
Америка – мач са две оштрице за српске вундеркиндове
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала