Покренута процедура за промену Устава, седница парламента 7. јуна

© Sputnik / Лола ЂорђевићСкупштина Србије
Скупштина Србије - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Одлуком Одбора за уставна питања и законодавство Скупштине Србије, који је проценио да је предлог Владе за промену Устава у складу са Уставом и законом, покренута је процедура за промену Устава, а председник парламента Ивица Дачић најавио је да ће заказати посебни седницу посвећену предлогу за промену Устава највероватније за 7. јун.
Дачић је казао да ће се Народна скупштина изјаснити о том предлогу и ако га скупштина прихвати онда одбор за Уставна питања има задатак да предложи конкретан облик промене Устава, односно амандмане.
Објаснио је да након тога Скупштина Србије поново то усваја и у року од 60 дана мора да буде одржан референдум. Како је објаснио, Уставом је потребно да гласа већина од изашлих.
„То је план за неколико наредних месеци и у том смислу Народна скупштина је јуче практично започела активности на промени Устава“, рекао је Дачић.
Он је истакао да ће се паралелно са тим водити и јавна расправа о предлозима амандмана који ће тек бити дефинисани, на основу нацрта и предлога који је већ био предмет разматрања Венецијанске комисије која је дала позивитно мишљење.
Дачић је појаснио да Предлог за промену Устава који је предложила Влада Србије сада у овој форми не садржи конкретан предлог амандмана већ је то само идеја да се Устав мења у области независности правосуђа, пре свега у начину избора судија и тужилаца.
Како каже, о томе се сада гласа и то се прво мора усвојити, а након тога Одбор за уставна питања практично пише амандмане.
„Јавна расправа је иначе обављена још пре две-три године, али управо из жеље да се саслушају сви предлози, па и оних који су можда против тога су започета јавна слушања и биће настављена сваке недеље, И трајаће све док се не дефинише сам текст амандмана“, рекао је Дачић.
Он је навео да за дефинисање амандмана не постоје уставни рокови.
„Постоји само начелни рок да измену Устава мора да почне и да заврши исти сазив скупштине“, рекао је Дачић.
Како је навео, то значи да у случају да буде ванредних парламентарних избора, то мора да се деси пре тога.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала