„Ускоро неће имати чиме да ратују“: Војска САД се суочила са новим проблемом

CC BY 2.0 / Flickr / 1st Lt. Henry Chan / Конвој америчких тенкова "М2А3 Бредли" на полигону Графенвер у Немачкој
Конвој америчких тенкова М2А3 Бредли на полигону Графенвер у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2021
Пратите нас
Оклопно возило америчке војске М2 „Бредли“ је застарело. Пентагон жели ново перспективно возило које ће испунити бројне захтеве, од вештачке интелигенције до способности да функционише су свим климатским условима и да има велике могућности маневрисања. Када ће на њега моћи да рачуна није познато јер се програм реализује готово две деценије.
Програм „Future Combat Systems“ (FCS) је започет 2003. године, као један од највећих пројеката модернизације војске САД од времена Другог светског рата. Реч је о производњи читаве породице оклопних возила са посадом и роботским оклопним возилима која функционишу у јединственој мрежи.
Укупна вредност FSC је премашила 300 милијарди долара. Пентагон је планирао да до 2015. године распореди прву бригаду са новом техником и да до 2030. године формира 15 јединица. Међутим, 2009. године је прекинуто финансирање, а касније је програм у потпуности обустављен,  ослобођена средства преусмерена на борбу против тероризма.

Неопходна вештачка интелигенција

На тендеру у оквиру програма „Optionally Manned Fighting Vehicle“ (OMFV) учествује пет компанија. Са реализацијом се почело 2018. године, 2020. године је пројекат заустављен, а недавно је конкурс обновљен.
За OMFV је издвојено више од 4,5 милијарди долара. Очекује се да ће до 2025. године троје финалиста доставити прототипове и да ће до 2027. године, после испитивања, Пентагон одабрати победника конкурса. Серијска производња је планирана 2029. године.
Купац је изразио жељу да ново борбено возило пешадије (БМП) има вештачку интелигенцију и да се даљински контролише.
Посаду ће чинити само два војника, иако је капацитет најмање шест војника. Прелазак у борбени положај би требало да се догоди за 15 минута.
БМП би требало да функционише у било којим временским условима, да се бори дању и ноћу и у условима ограничене видљивости. Наоружање ће чинити артиљеријски и ракетни системи. На прецизност гађања не би требало да утиче то да ли је возило у покрету или не. Предвиђено је да посада добија помоћ и од дронова који ће обезбеђивати информације о циљу.
Генерали моле да се посебна пажња посвети ефикасности борбеног возила у сукобима у градској средини, а желе и да у конструкцији виде искључиво савремене материјале, поуздане агрегате, економичан и бешуман мотор. Тражили су да се трошкови одржавања и експлоатације смање. Притом, не треба заборавити на компактност како би транспортни авион Ц-17 могао да одмах понесе два возила.
© Фото : Јавно власништвоТранспортни авион Ц-17
Транспортни авион Ц-17 - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Транспортни авион Ц-17

Бесконачни покушаји

За сада није познато да ли ће моћи да се испуне сви захтеви. Пентагон већ неколико година безуспешно тражи замену за М2 „Бредли“.
Руски тенк Т-14 Армата - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2021
„Армата" први пут у историји сама пронашла циљ без учешћа посаде
Пројект „Ground Combat Vehicle“ (GCV) је подразумевао производњу серијског модела новог оклопног возила БМП до 2018. године. Војска је рачунала на две хиљаде јединица.
Предвиђено је, у зависности од карактера задатка, да се на корпус-капсуле стављају различити комплети оклопа. Капацитет је најмање девет војника. Возило је сигурније од „Бредлија“, окретније и издржљивије на бојном пољу.
Пентагону је била потребна универзална платформа како за градске услове тако и за друге терене. Део технологије ће преузети из пројекта немачког оклопног возила са гусеницама „Пума“, узимајући у обзир искуство из сукоба у Ираку и Авганистану. Инжењери нису били ограничени габаритом возила, тако да је, укључујући све војне захтеве, тежина возила премашила 63 тоне.
Током 2014. године су програм обуставили због финансијских потешкоћа. Један од разлога је и скупа серијска производња, јер је цена једног оклопног возила 20 милиона долара, иако се рачунало да ће бити до десет милиона долара. Други разлог је то што су многа техничка решења била непримењива у стварности.
„Бредли“, који је 80-тих година 20. века, примљен у наоружање, је застарео. Све могућности за његову модернизацију и технолошки ресурси су већ исцрпљени. БМП сада није могуће ојачати савременим системима активне заштите, новом електроником, а експлоатација у Ираку је открила да не може да преживи ударе, да му је слаб оклоп за удар мина и импровизованих експлозивних направа.
Очигледно је да за ратове 21. века, о којима Пентагон у последње време често говори, „Бредли“ није погодан. У случају сукоба великих размера са озбиљним противником пешадија неће имати чиме да се превезе.
© Sputnik / Михаил Воскресенский / Уђи у базу фотографијаТенк Т-14 "Армата" и борбено пешадијско возило "Армата" са модулом "Кинжал" на проби Параде победе у Москви
Тенк Т-14 Армата и борбено пешадијско возило Армата са модулом Кинжал на проби Параде победе у Москви - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Тенк Т-14 "Армата" и борбено пешадијско возило "Армата" са модулом "Кинжал" на проби Параде победе у Москви

Другачији приступ

Руско Министарство одбране, такође ради на производњи нових БМП и то са већим успехом.
Тешко борбено оклопно возило на гусеничној платформи „Армата“ Т-15 већ пролази државна испитивања. Први пут су је јавно приказали на Паради победе 2015. године, а 2016. године су Оружане снаге Русије добиле експерименталну верзију.
Творци тврде да је Т-15 најзаштићеније борбено возило на свету. Његова најважнија особина је противминска конструкција трупа, која може да издржи детонацију и најмоћнијих нагазних мина. Систем активне заштите „Авганит“ у аутоматском режиму открива и уништава противтенковске гранате на даљину.
Оклопним возилом од 55 тона управљају три члана посаде, који се налазе у изолованом делу. Десантну групу чини девет војника. Простор за гориво и простор за муницију су одвојени преградама, што практично елиминише фаталне последице чак и ако се продре у труп.
Т-15 је предвиђен за подршку пешадије, уништавање људства и лаких оклопних возила применом борбеног модула са аутоматским топом од 57 милиметара на даљинско управљање.
Брзина паљбе је већа од 80 метака у минути, почетна брзина пројектила је до једног и по километра у секунди. Метак продире у оклоп од 120 милиметара на удаљености од једног и по километра. Оклопно возило такође има и пушкомитраљез ПКТМ калибра 7,62 милиметара и противтенковски ракетни бацач. Поред тога, предвиђено је коришћење вођених 57-милиметарских пројектила за уништавање хеликоптера и дронова.
Посебно је интересантан систем за управљање паљбом са елементима вештачке интелигенције. Т-15 може сам да тражи циљеве на бојном пољу, распознаје их и бира најприоритетније.
Други развој БМП-а је на бази „Курганец-25“. То је средње оклопно возило пешадије масе до 25 тона за осам војника. 
Наоружање чини 30-милиметски аутоматски топ и 7,62-милиметарски митраљез. Поред тога, у трупу се налазе двоструки лансери противтенковског комплекса „Корнет“.
Државна испитивања ће бити завршена 2022. године. План је да се на овој платформи направи БМП за Ваздушно-десантне јединице војске, самоходни артиљеријски носач од 125 милиметара и оклопни транспортер.
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала