Какво лето нас чека: Прогноза директора РХМЗ

Пратите нас
После дуге зиме, која нам је узела и добар део пролећа, Србију ове године очекује нешто топлије лето. Оно ће, како каже директор Републичког хидрометеоролошког завода Србије проф. др Југослав Николић, бити топлије у односу на вишегодишњи просек, али се неће десити ништа екстремно.
Како професор Николић наводи, очекује се нешто већи број дана са максималним температурама у односу на прошлу годину.
„На пример, прошле године је у Београду било два дана са максималним температурама изнад 35 степени. Ове године се очекује 7 до 10 таквих дана, али ништа толико екстремно“, каже проф. Николић.
У прилог својој тврдњи додаје и да је најновија анализа индекса НАО, односно индекса везаног за такозвану Северно-атлантску осцилацију, према којој се очекује да овај индекс буде благо позитиван током већег дела лета, нарочито у јулу.
Освежење на фонтани - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2021
Аномалије с пљусковима и суша: Светски метеоролошки центар објавио какво ће бити лето
„Када је овај индекс негативан, тада постоји велики ризик за сушне периоде и чешће топлотне таласе код нас. То, свакако, према садашњим анализама, није случај“, истиче проф. Николић.
Иначе, према сезонској прогнози РХМЗ-а, јун ће нам бити топлији и мало сувљи, али ће количине падавина бити у границама вишегодишњег просека.
Јул ће бити топлији, али веома сув и са топлотним таласима, који се очекују и у августу
Септембар ће бити мало топлији и сувљи, са падавинама на нивоу просека. У октобру нас очекује Михољско лето. Биће мало топлији али влажан, преноси „Телеграф“.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала