„Ноћна мора у пандемији“: Још један опасан здравствени проблем у Индији

Пратите нас
Индија је тренутно жариште пандемије вируса корона са стотинама хиљада новозаражених на дневном нивоу и хиљадама мртвих. Поред ковида 19, пацијенти у индијским болницама суочавају се с још једним проблемом који се чини још горим.
Индијски лекари све чешће пријављују мукормикозе код пацијената који болују или су преболели вирус корона.
Реч је о реткој али опасној гљивичној инфекцији која агресивно напада дисајне путеве, очи, а понекад и мозак. Стопа смртности се креће између 25 и 80 одсто, у зависности од тога колико се брзо открије.
Гљивице које узрокују мукормикозу најчешће се налазе у земљишту и трулим биљкама, а споре које удисањем улазе у организам обично нападају особе које имају ослабљени имунитет. На удару су најчешће дијабетичари, онколошки пацијенти, као и пацијенти који због других болести често кроисте кортикостероиде.
Лекари у Индији верују да је до већег броја случајева мукормикозе дошло управо због коришћења стероида у лечењу оболелих од ковида 19. Наиме, стероиди смањују упалне процесе у плућима прилоком заразе вирусом корона, али истовремено могу да повећају ниво шећера у крви и смање ниво имунитета. Све то ствара „идеалне“ услове за експлозију мукромикозе, преноси портал "Зимо".
Болница Сион у Мумбају до скора је бележила шест случајева мукормикозе годишње, а само у протекла два месеца већ су забележили њих 24. Чак је 11 пацијената због ширења инфекције остало без ока, а шесторо их је умрло. 
„То је ноћна мора у пандемији“, рекла је за Би-Би-Си др Ренука Браду, шефица оториноларингологије у болници. 
Крематоријум у Индији за спаљивање умрлих од вируса корона - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2021
Индија на коленима: Коса се диже од црних бројки – дупли мутант постаје нова опасност за свет
Пацијенти који обољевају од ове гљивичне инфекције обично имају симптоме попут зачепљеног носа, крварења из носа, отицање и бол у оку, отечене капке и у најтежим случајевима губитак вида. Како болест напредује, тако долази и до некрозе ткива те се појављују црне мрље око носа. Када стручнјаци погледају захваћено ткиво под микроскопом, јасно се виде споре и црне гљивице. Једини начин да се инфекција заустави је хируршко одстрањивање захваћеног ткива и интензивна интравенозна антифунгална терапија. Међутим, ако се гљивица пробије до мозга, исход је фаталан.
Званичних објашњења индијске владе зашто до тог повећања долази усред пандемије ковида 19 за сада нема.
Прочитајте још:
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала