Ако ово не прође - миран разлаз! Додик отворио карте у парламенту Српске

© Tanjug / ZORAN ZESTICМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2021
Пратите нас
Српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик истакао је данас да је потребно реафирмисати улогу Републике Српске као стране у БиХ за све договоре о суштинским стварима. Он је у Скупштини Републике Српске говорио и о мирном разлазу.
"Зато постављам питање, уколико ово не успе, како се мирно разићи? Апелујем да заједно у Народној скупштини покушамо изградити политику којом би била ојачана позиција Српске и њених преговарача", рекао је Додик у Народној скупштини у расправи о иницијативи за разговор и дијалог између страна Републике Српске и ФБиХ, као и три конститутивна народа Срба, Хрвата и Бошњака о могућим решењима за БиХ. 
Он је предложио закључак којим ће бити дефинисано да ће представници Републике Српска бити присутни у органима БиХ, али да неће одлучивати све док не буде разговора о решењима у БиХ.
"Спремни смо да чекамо представнике ФБиХ да пристану на разговоре. Разговори су потребни и само тако можемо редефинисати односе у БиХ и приступимо имплементцији Дејтонског мировног споразума, а не реинтеграцији БиХ што пише у Декларацији СДА", додао је Додик и упитао да му неко покаже где је деловањем урушио Дејтонски споразум.
Према његовим речима, све што се тренутно ради с циљем да БиХ буде унитаристичка што промовишу Бошњаци.
"Залажем се да кажемо - желимо договор на бази Дејтонског мировног споразума. Стране за договор у БиХ су Република Српска и ФБиХ, а не БиХ", каже Додик. 
Он сматра да је потребно вратити интересу Српске и српског народа у БиХ и да сваки степен централизације БиХ значи мање Републике Српске. 
Додик: Једино реално да се Српска одвоји и удружи са Србијом
"Зато је важно да Народна скупштина Републике Српске затражи од председника Српске да формира преговарачки тим и понуди свим релевантим факторима да буду дeо њега. Потребно је сачинити оперативну платформу на основу чега ће се кренути у разговоре са изабраним званичницима ФБиХ", рекао је Додик.
Он је позвао посланике да буду конструктивни, с циљем очувања интереса Републике Српске и дигнитета Народне скупштине, пренео је РТРС.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала