Годишњица Црноморске флоте у околностима без преседана

© Министерство обороны РФ / Уђи у базу фотографијаРуска Црноморска флота јача за још један мали ракетни брод
Руска Црноморска флота јача за још један мали ракетни брод - Sputnik Србија, 1920, 13.05.2021
Пратите нас
Црноморска флота Русије на данашњи дан обележава 238. годишњицу оснивања. Важан дан обележава у околностима без преседана - принуђена је да надгледа никад већи број бродова НАТО у Црном мору.
Бивши командант Црноморске флоте Русије Виктор Кравченко је дешавања са бродовима у Црном мору назвао ситуацијом без преседана.
„Када у Црно море улазе страни бродови то је ситуација без преседана. Наравно да су они ограничени конвенцијом из Монтреа, да не могу да ту бораве више од 21 дана и да њихова тонажа мора да буде адекватна. Таква је слобода деловања и слобода светске пловидбе“, рекао је Кравченко.
Бродови Црноморске флоте у луци Севастопољ. - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2021
Црно море стално на мети странаца: Руска флота прати дејства француског патролног брода
Напоменуо је да чак и у време Совјетског Савеза није био толики број улазака на црноморску територију. Сматра да је то највероватније повезано са антируским расположењем у низу црноморских земаља, као што су Украјина, Грузија, Бугарска и Румунија, због чега оне позивају друге земље чланице НАТО-а на заједничке вежбе.
Црноморска флота држи ситуацију под контролом, навео је Кравченко и додао да они шаљу не само бродове већ и радијско-техничка средства и авијацију.
Бивши командант Црноморске флоте (1998-2002. године) адмирал Владимир Комоједов је понашање земаља чланица НАТО-а, пре свега Американаца, окарактерисао као безобразно. Црноморска флота је заједно са кримском војском способна не само да нанесе удар и уништи противника, већ и „да му поткопа морал“.  

Црно море на мети бродова са свих страна света

У последње време је повећано присуство НАТО бродова у Црном мору, који су од почетка 2021. године неколико пута упловљавали. У Црно море је 23. јануара ушао амерички разарач „Доналд кук“ наоружан крстарећим ракетама, а већ после неколико дана друштво му је правио разарач „Портер“.
CC0 / U.S. Navy / Mass Communication Specialist 3rd Class Will Hardy / Амерички разарач "Доналд Кук"
Амерички разарач Доналд Кук - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Амерички разарач "Доналд Кук"
Крајем фебруара су у Црно море упловила два НАТО миноловца „Тајо“ и „Европи“, који припадају шпанској и грчкој морнарици, а 12. марта је упловио и шпански брод фрегате „Кристобал Колон“. После пет дана се у Црном мору нашла и фрегата „Мендез Нуњез“ и разарач „Томас Худнер“. Амерички ракетни крузер „Монтереј“, који може да понесе до 122 крстареће ракете „Томахавк“ или противракетни систем „Стандард“, упловио је 20. марта.
Министарство одбране Русије је редовно саопштавало о појави бродова, а њихово деловање у Црном мору је надгледала управо Црноморска флота.
Поред тога, САД су планирале да у Црно море пошаље разараче „Рузвелт“ и „Доналд кук“, који би ушли  у Црно море из Средоземног мора кроз мореуз Босфор о чему су дужни да обавесте Анкару. Чак је и велика Британија планирала да пошаље своје бродове. Пентагон је касније одустао од планова за слање бродова у Црно море због страха од ескалације напетости између Русије и Украјине.
Ипак, 27. априла у Црно море је упловио патролни чамац „Хамилтон“ обалске страже САД, који је спровео вежбе заједно са морнарицом Украјине. Чак је и Француска 11. маја у црноморске воде послала патролни брод „Командант Бирот“.

Однос снага

Командант Црноморске флоте Игор Осипов је, на дан подморничара 19. марта, изјавио да се свих шест подморница Црноморске флоте налазе на дежурству и испуњавају различите задатке. Тако је подморница „Варшавјанка“ пројекта 636.3 била актер необичног инцидента у Средоземном мору. Неколико иностраних медија објавило је да она била у контакту са групом бродова НАТО, а да се потом сакрила. Обавештени извор је рекао је Спутњику да је подморница, која је нестала са НАТО радара, све време била у контакту са руском командом.
Оцењујући моћ Црноморске флоте, адмирал Кравченко је навео, да по броју бродова она не заостаје од поморских снага Турске. Он сматра да је Русија корак испред других у ракетном наоружању и издвојио је шест дизел-електричних подморница „Варшавјанка“ наоружаних ракетама „Калибр“.  
„У наоружању постоје нови ракетни комплекси који се налазе на подморницама, а њих је шест, то је озбиљна ствар. Чак и бродови малог депласмана такође имају крстареће ракете“, додао је Кравченко.
Комоједов је навео да је Црноморска флота пре 20 година по својој моћи била пет пута слабија од турске флоте, а ако су били у питању НАТО бродови из Средоземног мора они су по својој моћи били и 10-20 пута јачи.
„Када сам ступио на дужност била је једна и по подморница, једна је 'Варшавјанка', а друга је била на ремонту. Сада их имамо довољно и оне су наоружане другачије, могу решавати не само тактичке већ и оперативно-стратешке задатке“, рекао је адмирал.
Прочитајте још:
 
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала