„Рекао сам пријатељу, председнику Вучићу“: Словеначки председник о тзв. независности Косова

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICПредседник Словеније Борут Пахор
Председник Словеније Борут Пахор - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2021
Пратите насTelegramOdyssey
„Рекао сам и пре пријатељу, председнику Александру Вучићу, да морамо да живимо у реалном времену након трагедије које се завршила крајем 90-их и оставила границе какве су сад“ , одговорио је председник Словеније Борут Пахор на питање је ли контрадикторно што каже да се Словенија противи промени граница, а признала је независност тзв. Косова 2008.
Председник Словеније Борут Пахор рекао је у интервјуу Танјугу да геополитички приступ ЕУ према простору Западног Балкана није само територијални, већ је и емоционални, али да мисли да ЕУ потцењује ту димензију емоционалног. Он је изјавио да би се поновни покушај мењања граница на Западном Балкану завршио веома конфликтно и да не би било тих проблема на овом простору, ако би све државе истовремено ушле у ЕУ. Први подстицај за наставак дијалога Београда и Приштине види на предстојећем самиту Брдо-Бриони, да ће, како каже, бити први сусрет председника Србије Александра Вучића и председнице привремених органа самоуправе у Приштини Вјосе Османи.
„Разумели смо да је покушај мењања граница деведесетих био веома тежак и да би у поновном покушају и кад би почео мирно, поново би се завршио веома конфликтно“, рекао је председник Словеније.
Каже да потребно учинити све што је у нашој моћи, и су у том смислу Словенија и Србија савезници, да се обезбеди мир, стабилност, безбедност и благостање људи.
Председник Словеније је пре доласка у Београд био у Приштини, где је на заједничкој конференцији за медије председница привремених органа самоуправе Вјоса Османи најавила да не одустају од тужбе против Србије.
Вјоса Османи - Sputnik Србија, 1920, 13.05.2021
Приштина не одустаје од тужбе против Београда за геноцид, спремна за наставак дијалога
На питање да се стиче утисак да Приштина на све начине настоји да отежа наставак дијалога и постизање евентуалног договора, председник Словеније каже да се нада да ће наставку разговора две стране допринети и састанак у понедељак у оквиру самита Брдо-Бриони.
„Тамо ће се на крају крајева први пут састати председник Вучић и председница Косова. То ће бити прилике да се и са осталим вођама отворено разговара о томе како би смо сви могли да помогнемо, допринесемо и подржимо тај дијалог, да се покрене даље. То сам рекао и у Приштини и то сам рекао и овде у Београду. Разумем размишљање, сумње, али немамо други пут, осим да са највећом политичком вољом и са много стрпљиво покушамо да изградимо поверење између вођа, а након тога и стварни практичан дијалог и да једни друге подржавамо да би смо дошли да резултата“, оценио је председник Словеније
Пахор истиче да се све остало може завршити веома лоше и сматра да то нико не жели.
„Сви разумемо осетљивост тренутка. Желео сам да кажем нешто што ми је остало из разговора са председником Вучићем, сад након ручка кад смо се поздрављали. Тај геополитички приступ Европске уније према простору Западног Балкана није само територијални, већ је и емоционални. Мислим да можда Европска унија потцењује ту димензију емоционалног, што је веома комплексан појам. Не ради се само о територијалном геополитичком приступу већ и емоционалном. Морамо да разумемо укупну комплексност проблема“, додао је Пахор.
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2021
Вучић о промени граница: Реч је о бруталном лицемерју западних сила
Он каже да је покушао да разуме председника Вучића кад је рекао, да ту и тамо Србима изгледа да су стално жртве. У том смислу додаје сви имају тај осећај, не само Срби.
„Мислим да то треба окренути у другом правцу, да сви будемо део тог новог успеха, а не део неке прошлости која нас вуче уназад, али треба разумети, то апсолутно разумем. Али, ипак треба наставити даље. Расту нове генерације, надајмо се да неће никада морати да доживе грозне ствари које смо видели на овим просторима деведесетих. Зато морамо сад нешто да урадимо. Мислим да се сви трудимо да ће то у понедељак бити потврђено на самиту процеса Брду-Брони, да се трудимо да изградимо мир и стабилност“, поновио је председник Словеније.
Пахор каже да је, из разговора у четири ока са председником Вучићем, видео да имају сличне идеје, али да нису све исте, поготово у смислу косовског питања.
„Словенија је признала Косово и жели да буде добар пријатељ Косову, али је и искрени пријатељ Србије и жели то да буде. Али и ви морате да разумете комплексност наше ситуације. Сви морамо да се уживимо у проблеме других, то је толико важно за Западни Балкан“, рекао је Пахор.
Када је у питању предстојећи самит процеса Брдо-Бриони, Пахор је рекао да је то један од најзначајнијих самита, пошто ће се многи лидери састати после дуго времена.
„Проширење Европске уније је геополитичко питање и мора да буде приоритетно, не потиснуто у страну. Мора да пред очима има укупан простор Западног Балкана и да тако питање граница постане мање релевантно. Мислим да ће бити још неколико других ствари о којима сам се договорио са вођама, о којима ћемо морати да продискутујемо за време пленума и на ручку. Надам се да ће закључци улити нови оптимизам, а пре свега ће дати једну поруку у региону као и Бриселу. Ако у понедељак будемо способни да се договоримо, онда ћемо тиме урадити много, али ако не будемо онда ћемо пропустити велико могућност. Као домаћин учинићу све да се то не пропусти“, истакао је Пахор.
© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICПредседник Словеније Борут Пахор
Председник Словеније Борут Пахор - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Председник Словеније Борут Пахор
Упитан каква могу бити очекивања Србије од предстојећег председавања Словеније Европском унијом, Пахор је истакао да је Словенија пријатељска држава Србије и да ће учинити све, што је у њеној моћи, да се поступак проширења настави даље, а не да иде уназад и да се не заустави.
„Сигурно ћемо се залагати за то. Сигурно је то посебан самит за време нашег Председништва са земљама Западног Балкана. Кажем овде, пошто сам у Београду, пошто сам у пријатељској Србији, мислим да Европа добро разуме напоре које Србија улаже у тај европски концепт развоја. Није једноставно, није лако ни Србији, ни Европској унији, које има своје проблеме. Али, кад сте подсетили на моју тезу, да је проширење геополитичка нужност, ми немамо други избор него да тај део укључујући Србију уђе у ЕУ што пре, да на крају буде закључен и испуњен тај концепт - Европа заједно, слободна и демократска“, каже председник Словеније.
Пахор понавља да је простор Западног Балкана окружен чланицама Европске уније и да је то природни простор Европске уније. У том смислу каже да мисли да ЕУ искрено жели Србију у свом чланству.
„Наравно, као и приликом сваког другог проширења и Словенци би могли да се питају кад смо били сведоци неким посебним условима, па Хрвати кад су били сведоци посебних услова, па и Аустријанци, и тако даље. Тако и ви имате тај осећај, то разумем. Међутим, морам да вам кажем да имате у ЕУ много пријатеља, да је Србија полако створила имиџ државе која је искрена, што се тиче европског пута. Али, наравно морате да разумете да као што смо и ми били, тако ће и Србија бити дужна да одговори на питање о владавини права, о слободи медија, о односима са суседима. То су све питања која су легитимна и морају наравно да буду адресирана на европски начин“, рекао је Пахор.
Када је у питању статус Срба у Словенији, председник те државе каже да вероватно неће добити статус националне мањине попут Италијана и Мађара.
„Али се искрено залажемо и то ће вам ваши сународници потврдити, да имају све могућности, законске и остале и да уз финансијску помоћ државе могу да изразе сав свој идентитет, језик, културу, очување традиције. То Словенију обогаћује. Ваши сународници у Словенији нам помажу у нашем развоју. Ми их волимо, они воле да буду код нас и то је за Словенију веома важно“, закључио је Пахор.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала