Виски јефтинији, а ракија скупља. Нови закон о акцизама

CC0 / Pixabay/graindivresse / Ракија виљамовка
Ракија виљамовка - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Влада Републике Србије усвојила је у четвртак Предлог закона о измени Закона о акцизама, којим се предлаже да се сва јака алкохолна пића, независно од сировина од којих се производе и садржаја етанола, опорезују према проценту чистог алкохола у том готовом производу. То може да доведе до промене цена алкохолних пића у Србији.
Предложена законска решења могу довести до пораста цена ракије и пада цене вискија.
„Предложене законске измене могу створити веће трошкове привреди и грађанима – конзументима јаких алкохолних пића (ракије од воћа, грожђа, вина и друге воћне ракије са додатком екстракта биља, делова биља или пољопривредних производа), с обзиром на то да ће предложена законска решења највероватније утицати на повећање малопродајних цена ових акцизних производа, као и увећање пореске обавезе по основу акцизе и пореза на додату вредност. С друге стране, привреди и конзументима јаких алкохолних пића (ракије од житарица и осталих пољопривредних сировина и остала јака алкохолна пића) ствара се оквир за потенцијално умањење трошкова које могу имати за последицу смањење малопродајних цена ових акцизних производа", оцењује Министарство финансија, а преноси Н1.
Акциза на виски, која се сада плаћа 348,17 динара по литру по усвајању новог закона биће 185 динара. Ово под условом да је реч о вискију са уделом алкохола од 40 одсто. Исти ниво акциза важиће и за сва друга јака алкохолна пића са оволиким процентом алкохола. То ће, последично, довести до пада цене вискија, али и до поскупљења других алкохолних пића која имају висок удео алкохола, попут неких ракија, а сада су оптерећена нижом акцизом од 136,62 динара. 
Тренутно, закон предвиђа пет различитих нивоа акциза – два ће и даље остати иста и обрачунаваће се по литру.
Једно је акциза на пиво од 26,44 динара, а друго акциза на „остала нискоалкохолна пића“, а то су она са уделом алкохола од 1,2 до највише 15 одсто, где спадају и вина, као и разни „сајдери“ за које ће акциза и даље бити – 23,14 динара за литар.
Сада се на ракије од воћа, грожђа, вина и друге воћне ракије са додатком екстракта биља, делова биља или пољопривредних производа наплаћује акциза од 136,62 динара по литру.
Акциза за ракије од житарица и осталих пољопривредних сировина, где спада и виски, наплаћује се у износу од 348,17 динара по литру пића, док се за остала јака алкохолна пића, ван поменутих категорија, наплаћује акциза од 223,67 динара за литар. 
Чокањчићи са ракијом - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2021
Српска ракија најбоља на свету: Од три сорте шљиве, лежала у седам буради /видео/
По новом се обрачун потпуно мења и рачуна се по принципу – акциза на 100 литара (један хектолитар) чистог алкохола је 46.250 динара.
Ако је „јачина“ неког пића 40 одсто, то значи да на један литар пића има четири децилитра чистог алкохола, односно на 2,5 литара пића има један литар чистог алкохола. Даље, то значи да 100 литара чистог алкохола има у 250 литара пића, што носи акцизу од 46.250 динара. По литарској флаши тог пића овај намет износи 185 динара. И тако ће бити за сва пића са уделом алкохола од 40 одсто.
Јасно је да ће акциза на одређено пиће бити већа, што је проценат чистог алкохола у њему – виши.
Законописац – Министарство финансија, је то овако дефинисао: „Акциза на јака алкохолна пића плаћа се у износу од 46.250,00 динара на основицу коју чини један хектолитар чистог алкохола мерен на температури од 20 степени, а обрачунава се тако што се основица множи бројем који означава запремину алкохола изражену у хектолитрима у готовом производу“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала