За викенд црни облаци: Пролеће на чекању – тамно небо, грмљавина, а када стижу лепши дани

© Tanjug / JAROSLAV PAPНови Сад, невреме, црни облаци.
Нови Сад, невреме, црни облаци. - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2021
Пратите нас
Нестабилно и променљиво време које нам је покварило ово пролеће наставља се и наредних дана, уз облаке, честе грмљавинске пљускове и могуће локалне непогоде, а стабилизација временских услова не очекује се све до краја месеца.
Како наводи метеоролог Марко Чубрило, наредних дана нестабилности ће се развијати врло локално, што отежава њихово прогнозирање. Он наводи да ће нестабилност првог дана викенда долазити углавном са југа и југозапада, а другог дана са запада.
„Тако да уколико се небо тих дана из наведених праваца затамни, будите спремни за појаву грмљавинског пљуска и локалне непогоде које за врло кратко време могу дати и преко 20мм талога уз појаву туче/града и олујног ветра“, пише Чубрило.
Додаје да ће се максимуми кретати у границама просека, углавном од 16 до 23 степена Целзијуса.
Само у суботу после подне и у ноћи ка недељи нешто континуалније кише може бити на крајњем југу и југоистоку региона, пре свега на југу Црне Горе и крајњем југоистоку Србије, где би се могао нешто јаче осетити утицај слабог циклона, који би се премештао јужније од региона, наводи он.
Према прогностичарима Републичког хидрометеоролошког завода, минималне температуре у суботу и недељу биће између 8 и 12 степени Целзијуса.
Нестабилност ће се наставити и почетком следеће недеље, па би се у понедељак, под утицајем фронталног поремећаја, после подне оне могле груписати и кретати од запада ка истоку, и то највише преко западних, северних и средишњих предела региона, наводи Чубрило.
„Испред тог могућег фронта у понедељак би накратко отоплило. Затим би око наредног уторка могло доћи до делимичне стабилизације, док се око 19. маја симулира ново погоршање времена. Тренутно ECMWF и ЈМА имају сигнал за јаче погоршање и пролазно, али јаче захлађење уз могућу обилнију кишу, док је ГФС блажи по питању тог погоршања. Како је тај период практично недељу дана удаљен, промена ће свакако бити“, сугерише метеоролог.
Додаје да би око 23. маја бар накратко могло да дође до стабилизације времена и умереног отопљења, преносе Новости.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала