Страх Запада од Русије – разлог зашто Украјина и Грузија нису у НАТО-у

© AFP 2023 / Geoges GobetСедиште НАТО-а у Бриселу
Седиште НАТО-а у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2021
Пратите нас
Украјина и Грузија још увек нису ушле у НАТО јер се Алијанса плаши реакције Русије уколико би се тако нешто догодило, изјавио је бивши заменик генералног секретара те међународне организације Александар Вершбоу.
„Чланице Алијансе стално понављају обећање које су дале још 2008. године да ће Украјина и Грузија ући у састав НАТО-а у будућности, међутим, жеља да се тако нешто догоди не постоји због страха да би то изазвало агресију од стране Русије“, рекао је он током онлајн дискусије Кијевског форума.
Он је такође рекао и да до тога није дошло, између осталог, и због тога што унутар Алијансе не постоји јединство, што је и омогућило Русији да се „понаша одлучно“.
Вершбоу, који је током своје каријере обављао и функцију заменика министра одбране САД, је скренуо пажњу и на чињеницу да је НАТО заправо направио грешку тиме што је Украјини и Грузији обећао чланство у Алијанси.
Подсетимо, Украјина је у више наврата саопштавала да је чланство у НАТО-у њен приоритет иако су многе чланице Алијансе, а пре свега Немачка, одговарале да то питање за сада не стоји на дневном реду.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала