Бајден: САД ће испоручити више вакцина од Русије

© AP Photo / Evan VucciПредседник САД Џо Бајден
Председник САД Џо Бајден - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2021
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе постаће арсенал вакцина против вируса корона за земље којима је она потребна и испоручити више таквих препарата од Русије и Кине, изјавио је амерички председник Џо Бајден говорећи у Белој кући.
„Баш као што је било током Другог светског рата када је Америка била арсенал демократије, у борби против пандемије вируса корона наша земља ће постати арсенал вакцина за остатак света“, обећао је он.
Према Бајденовим речима, Сједињене Америчке Државе ће до краја јуна испоручити другим државама укупно 80 милиона доза препарата за заразу вирусом корона.
„Ово ће представљати 13 одсто (доза) вакцина које ће Сједињене Америчке Државе произвести до краја јуна. Биће више вакцина него што је до данас послала било која друга земља... више него што су послале Русија и Кина“, истакао је амерички председник.
„Много се говори о утицају Русије и Кине у свету у вези са вакцинама. Желимо да играмо водећу улогу у свету на рачун наших вредности“, рекао је Бајден. „Нећемо користити своје вакцине како бисмо друге земље задужили“, рекао је амерички председник.

Нови напори у борби против ковида

Сједињене Америчке Државе намеравају да, заједно са другим „демократијама света“, покрену додатне мултилатералне напоре у борби против ширења новог вируса корона, који предвиђају проширење капацитета за производњу вакцина на америчком тлу на рачун заједничких финансијских средстава, рекао је Бајден.
Вакцина „Фајзер-Бионтек“ - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2021
„Фајзер“ планира да заради 15 милијарди долара годишње од вакцине против короне
„Током наредних недеља, радећи са светским демократијама, координираћемо мултилатералне напоре усмерене на окончање тренутне пандемије. Очекујем да ћу објавити напредак у овој области на јунском самиту Г7 у Великој Британији, у којем планирам да учествујем“, навео је амерички лидер.
Према његовим речима, „превазилажење ове пандемије на глобалном нивоу превазилази могућности било које појединачно узете државе, чак и Сједињених Америчких Држава. САД ће наставити да донирају вишак залиха (вакцине) чим се оне појаве. Међутим, то неће бити довољно“, рекао је Бајден.
„Морамо да уложимо потпуно нове напоре, који предвиђају рад са фармацеутским компанијама и другим државама-партнерима, да бисмо значајно проширили залихе (вакцина) и изградимо, углавном овде у САД, врсту капацитета који ће помоћи у борби против пандемије у целом свету, стварајући овде радна места и помажући да се спасу људи у иностранству“, уверен је шеф државе.
Он је додао да ће „за то требати више времена него за тренутни посао донорских испорука вакцине из постојећих залиха.
„И тражићемо од других земаља да помогну у покривању дела економских трошкова таквих напора“, рекао је Бајден. „Али последице (таквог рада) биће дугорочније и значајније“, сматра председник. „Спровођење овог (плана) помоћи ће нам да победимо пандемију“, закључио је Бајден.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала