Чешки посланик: Опет смо испали корисни идиоти, наше пивнице ће плакати за Русијом

© REUTERS / Jan BezuchaПиво
Пиво - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2021
Пратите нас
Чешки посланик Јан Хрнчирж критиковао је власти због погоршања односа са Русијом, рекавши у разговору за портал „Парламентарни листи“ да земљи прете озбиљни економски губици који ће погодити и пивнице. Како каже, Чешка се поново нашла у улози „корисног идиота“ оставши и овог пута без подршке Запада.
Политичара чуди због чега се Праг определио за велики дипломатски сукоб, упркос одсуству доказа за наводну умешаност Москве у експлозије у складишту муниције 2014. године у чешкој Врбјетици. Према његовим речима, „временом постаје јасно да једноставно нема доказа да су руски агенти били у Врбјетици“.
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2021
Москва: Чешка надмашила све по бесмисленим оптужбама према Русији, обило јој се о главу
„Полиција је изнела само посредне доказе на основу којих чак није могуће ни покренути поступак против некога“, каже посланик.
Истовремено, изнео је став о томе у којој мери ће „случај Врбјетице“ утицати на руско-чешке односе у будућности.
„Кристално је јасно да ће се односи са Русијом дугорочно завршити и да ћемо претрпети економске губитке. Наше пивнице и индустријска предузећа ће плакати, а несумњиво ће се смејати немачке“, оценио је чешки посланик.

Чеси — „корисни идиоти“

На питање да ли сматра да савезници Чешке нису довољно подржали земљу и ситуацији са инцидентом у Врбјетици, Хрнчирж је рекао да је Праг поново „одиграо улогу корисних идиота“.
„Изгледа да смо опет одиграли улогу корисних идиота за заоштравање односа, као што се већ неколико пута догодило у историји. По мом мишљењу, све то је повезано са променама у руководству Сједињених Америчких Држава и Чешку Републику су могли једноставно да увуку у неку игру специјалних служби. Запад нас, као и увек, није подржао, и опет ћемо морати све сами да разрешимо“, закључио је политичар.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2021
Лавров: Чешка и САД на списку непријатељских земаља због односа према Русији
Осврнуо се и на писање листа „Сезнам справи“. Према наводима листа, министар полиције Јан Хамачек планирао је да посети Русију средином априла и да се договори да Праг наводно не саопштава о инциденту у Врбјетици у замену за одржавање могућег руско-америчког самита у престоници Чешке, као и за вакцину „Спутњик Ве“ (Sputnik V).
С тим у вези, посланик је посаветовао министру да одмах поднесе оставку.
У сваком случају, министар, који веома неспретно прави од себе Џејмса Бонда, направио је од нас предмет подсмеха на међународној сцени и требало би да поднесе оставку истог трена“, сматра Хрнчирж.
Подсетимо, влада Русије одобрила је раније списак непријатељских држава. На списку се истичу две државе: САД и Чешка. С тим у вези, министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да Москва неће дискриминативно стављати ниједну земљу на списак непријатељских, да је одлуци претходила дубока анализа, а списак би могао да се ревидира током времена. Шеф руске дипломатије рекао је да списак непријатељских земаља неће бити „мртав“ документ, већ ће се „ревидирати како се буду развијали односи Русије са одређеном државом у будућности“.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала