Европосланици поздравили одлуку Вашингтона о одустајању од санкција оператору „Северног тока 2“

© AFP 2023 / ODD ANDERSENЦеви гасовода "Северни ток 2"
Цеви гасовода Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2021
Пратите нас
Од суспензије америчких санкција против компаније „Норд стрим 2 АГ“, која реализује пројекат гасовода „Северни ток 2“, цела Европа ће имати користи, сматра члан Европског парламента Тјери Маријани.
„То су сјајне вести за Европу која ће моћи да добија стабилан ток руског гаса неопходног за свој развој захваљујући ‘Норд стриму 2’“, рекао је Маријани за Спутњик.
„Пре свега ће, наравно, користи имати Немачка, али и остатак Европе, где ће потрошња гаса несумњиво расти врло брзо због енергетских одлука донетих за одабир обновљивих извора енергије који захтевају поуздане резерве гаса“, нагласио је он.
Посланик је приметио да је руски природни гас најбољи избор са становишта екологије.
„Руски природни гас има много мањи утицај на животну средину од природног течног гаса, који би Американци желели да испоручују Европи, пошто сада извозе свој гас из шкриљаца“, додао је саговорник агенције.
„Што се тиче Француске, ова победа здравог разума Немачке још једном показује неуспех међународних одлука Емануела Макрона. Француски председник мешао се у немачко питање и подржао америчке санкције Немачкој. Макрон је чак саветовао канцеларку (Ангелу) Меркел да одустане од пројекта „Норд стрим 2“. Колико је његов став био погрешан! Драго ми је што је овај проблем санкција склоњен са дневног реда“, закључио је Маријани.

Вашингтон жели добре односе са Европом

Са своје стране, портпарол спољнополитичке службе ЕУ Питер Стано, изјавио је за Спутњик да је одустајање Сједињених Америчких Држава од увођења санкција указује на то да Вашингтон тежи да побољша односе са Европском унијом.
Постављање цеви гасовода Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2021
Меркелова: Бајден изашао у сусрет Немачкој по питању "Северног тока 2"
„Примили смо к знању чињеницу да су Сједињене Америчке Државе одлучиле да дају предност дипломатији у односима са европским партнерима, а не санкцијама у својству реакције на своје забринутости због овог пројекта“, истакао је он.
Представник ЕУ подсетио је да је амерички државни секретар Ентони Блинкен одлучио да одустане од санкција компанији „Норд стрим 2 АГ“, њено руководство и генералног директора. Према његовим речима, то је у складу са обавезом Бајденове администрације да „обнови односе САД са Европом“.
Раније су Сједињене Америчке Државе одустале од увођења санкција компанији „Норд стрим 2 АГ“, који реализује пројекат руског гасовода „Северни ток 2“, објашњавајући да је то у складу са њиховим националним интересима. На тај начин је уклоњена једна од препрека за завршетак гасовода, иако Вашингтон и даље тврди да се оштро противи пројекту.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала