Нон стоп пејпер: Аутономија за север Косова, посебна заштита за СПЦ

© Tanjug / Darko VojinovicКосовска Митровица уочи избора
Косовска Митровица уочи избора - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2021
Пратите нас
Портал „Албанијан пост“ објавио је „нон пејпер“ који говори о садржају првог састанка преседника Србије Александра Вучића и косовског премијера Аљбина Куртија. Тај „нон пејпер“ у једној од главних тачака предвиђа стварање аутономије за север Косова са проширеном самоуправом и са сопственим институцијама.
Састанак Александра Вучића и Аљбина Куртија би, према наводима тог медија, требало да буде одржан у Паризу у јуну.
Како тврди албански медиј, у документу је прецизирано не само време састанка, него и теме и циљеви нове рунде преговора, који је пројектован као завршница која би требало да траје до фебруара 2022.
Србија и тзв. Косово  - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2021
Нови „нон пејпер“ који Косово веже за Србију - по моделу Северне Македоније
Све би требало да се конкретизује до коначног споразума у ограниченим временским оквирима од око годину дана, конкретизује документ, преноси „Косово онлајн“.
То је иницијатива Немачке и Француске, која за циљ има „нормализацију односа Србије и Косова под покровитељством ЕУ, високог представника Жозефа Бореља и Мирослава Лајчака“.
У документу се наводи да се то врши уз подршку ЕУ и САД.
Наводни документ прецизира успостављање аутономије на северу Косова.
„Обе стране се слажу око успостављања Аутономног округа Северног Косова као посебне административне јединице регионалне самоуправе на Косову која има право да усваја законодавство у регионалној економији, финансијама, имовини, инфраструктури, култури, образовању, здравству, социјалној заштити, правди и европске сарадње у складу са Уставом Косова и законодавством о локалној самоуправи“, наводи се у једној од главних тачака.
Према тим наводима, аутономни округ северног Косова обухватиће територије града Звечана и његових 35 села, Лепосавића и 72 села, Северне Митровице и оближњих катастарских зона и Зубин Поток и 63 околна села. Тај аутономни округ „имаће гувернера који представља Владу Косова, Скупштину која представља народ и Извршно веће које ће бити заједничко тело Аутономног округа, Владе Косова, Владе Србије и Европске уније“.
Друга тачка предвиђена наводним немачко-француским документом је статус српских цркава.
„Српска православна црква биће призната, њена имовина биће неприкосновена и уживаће привилегован статус“, наводи се у документу.
Такође је прецизирано да „Цркву и њену унутрашњу организацију треба признати као самоуправну организацију политичког и уставног система Косова, а власништво треба да буде неприкосновено и да ужива привилегован статус“.
„Заштићена подручја треба да укључују више од 40 цркава и културних знаменитости. Православну цркву на Косову, као суштински део Српске православне цркве, у складу са уставним променама, требало би да води патријарх Српске православне цркве, који би требало да има седиште у Пећкој патријаршији“, наведено је у „нон пејперу“.
Документом је предвиђено да се Србија сложи са косовском пријавом за чланство у међународним институцијама.
Такође је предвиђено стварање економске зоне као катализатора и подстицаја за економски развој у обе земље. Ово је било намењено „у концепту европских региона како би се осигурало успостављање слободне економске зоне“ која би се протезала на регион Митровице и Новог Пазара.
Заставе Албаније и Косова у Приштини - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2021
Повика из Приштине на нон пејпер – опробани систем косовских Албанца да покажу да желе све
„Србија и Косово би наставили са идејом да ниједна од њих не може представљати другу државу на међународном плану или деловати у име друге државе“, наведено је у документу.
Истакнуто је да ће „Србија и Косово поштовати суверенитет на својим територијама“.
Потписивање овог документа значило би промену устава и у Приштини и у Београду, а затим и међусобно признавање након уставних и територијалних преуређења.
Албански медиј указује и на неке друге тачке које би се примењивале након постизања овог споразума.
„Обе стране ће разменити сталне мисије. Они ће бити основани у одговарајућем седишту својих влада. Практична питања у вези са успостављањем мисије биће решавана у складу са Бечком конвенцијом о дипломатским односима. Обе стране ће успоставити Савет за узајамно пријатељство који ће сваке године сазивати владе обе државе како би се осигурала примена споразума који је правно обавезујући и промовисала билатерална сарадња у свим областима од интереса“, наводи се у документу.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала