Олимпијски пламен Токио 2020. - Sputnik Србија, 1920
Олимпијске игре у Токију
Кошарка, тенис, одбојка, ватерполо... Србија на Олимпијским играма у Токију има 86 представника – ко су они, када наступају и шта се од њих очекује сазнајте уз Спутњик спорт.

Свету прети „олимпијски“ вирус: Јапански лекари позвали на отказивање Олимпијских игара

© EPA / KYODOСат који одбројава до почетка Олимпијских игара у Токију
Сат који одбројава до почетка Олимпијских игара у Токију - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2021
Пратите нас
До Олимпијских игара у Токију остало је нешто више од два месеца, али нема никаквих назнака да се ситуација са пандемијом вируса корона побољшава, пише дописница Спутњика Асука Токујама. Јапанско „Национално удружење лекара“ обратило се влади земље са молбом да Олимпијске и Параолимпијске игре у Токију буду отказане.
Та чињеница привукла је велику пажњу јавности. Шта ће бити са Јапаном ако апели лекара буду игнорисани и Олимпијске игре ипак буду одржане? Наша дописница замолила је директора „Националног удружење лекара“ Наотоа Уејаму да прокоментарише ситуацију.
Наото је испрва мислио да ће четврти талас пандемије који је стигао у земљу у априлу ове године спречити одржавање Олимпијских игара у Токију, али његова очекивања се нису обистинила, због чега је одлучио да затражи отказивање.
„Мислио сам да ће мутирајући сојеви који су изазвали четврти талас пандемије и бесне у Индији, као и британски сој који се проширио у Јапану, приморати јавно мњење у свету и Јапану да одустане од одржавања Олимпијских игара у Токију. Али, ни Међународни олимпијски комитет (МОК), ни јапанска влада нису одговорно одреаговали на оно што се дешава. Док стручњаци за инфективне болести и водећи светски медији са забринутошћу позивају на отказивање летњих Олимпијских игара, у самом Јапану се није формирао довољно снажан протестни покрет“, објаснио је лекар.
Сат који одбројава до почетка Олимпијских игара у Токију - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2021
Олимпијске игре у Токију
Судбина Олимпијских игара у Токију: Шансе да ће бити отказане преко 50 одсто
Јапански медији би требало да објављују чланке у којима се изричито протестује против одржавања Олимпијских игара у Токију, сматра он. Како је објаснио, у Јапану је веома развијен колективни дух, стога, док неко гласно не позове, биће немогуће скретање са тренутног пута.
„Будући да је овог пута проблем повезан са пандемијом инфективне болести, помислио сам да лекари морају да апелују упркос могућој критици“, додао је.

Ни апели лекара не помажу

Међутим, извештач преноси да чак и након апела лекара нису уследили видљиви помаци ка отказивању Олимпијских игара. Томе иде у прилог чињеница да је у Токију 16. маја одржано свечано вече под називом „100 дана Параолимпијских игара“, на којем су показани параолимпијски симболи и наступили уметници позоришта Кабуки.
Према анкети коју је спровела јапанска телевизија „АНН“ 15-16. маја, укидање и одлагање Олимпијских игара подржало је 82 одсто испитаника.

Најгори сценарио

Према мишљењу директора „Националног удружења лекара“, у случају да не буде отказивања, најгори сценарио би укључивао колапс здравственог система, кашњење са вакцинацијом, као и ширење нових сојева вируса корона по целом свету ─ „олимпијских мутаната“.
Олимпијски пламен Токио 2020. - Sputnik Србија, 1920, 03.05.2021
Олимпијске игре у Токију
Никад ригорозније Олимпијске игре: Тестирање, депортација, забрана разговора...
„Мислим да је вероватноћа ширења јужноафричког и индијског соја короне велика. Већ сада, током четвртог таласа пандемије, медицинско особље је на измаку снага. Претпостављамо да ће четврти талас ковида 19 попустити у јуну, али би одмах након Олимпијских игара могао да почне пети талас пандемије, а то људи већ неће моћи да поднесу. Чак и да буде проглашено ванредно стање, друштво може да га игнорише, а ширење заразе не може да се обузда без подршке становништва. Неки здравствени радници такође можда не би издржали пети талас пандемије, што ће, природно, довести до колапса здравственог система и изазвати одлив кадрова здравствених радника. Као резултат, вакцинација ће бити одложена. У том случају неће моћи да се избегну велике жртве“, сматра Наото Уејама.
© AP Photo / Eugene HoshikoЧовек с маском испред олимпијских кругова у Токију.
Човек с маском испред олимпијских кругова у Токију. - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Човек с маском испред олимпијских кругова у Токију.
Најгора ствар је појава невиђених опасних сојева на које вакцине не могу да утичу, констатовао је он и истакао да ће у том случају сви напори за вакцинацију светске популације бити узалудни, а људи ће страдати док чекају да се произведу нове врсте вакцина.

„Олимпијски“ вирус

„Поред тога, бивши амерички председник Доналд Трамп назвао је нови вирус корона 'кинеским' вирусом, после чега је у америчком друштву дошло до раксола који је изазвао озбиљне злочине засноване на мржњи, усмерене против грађана азијског порекла. Овог пута би вирус могли да назову 'олимпијским' и тада би на удару били становници Јапана и олимпијски спортисти“, упозорио је лекар.
Јапански премијер Јошихиде Суга је од почетка овог месеца више пута говорио да је „поуздано и безбедно одржавање Олимпијских игара могуће“. Међутим, Уејама Наото се не слаже са тим и сматра да је то немогуће.
„Потребно је исправити грешке владе док нису постале непоправљиве“, закључује он.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала