Америка и Европа захтевају: Забранити летове изнад Белорусије и увести санкције Минску

© AP Photo / Claude ParisРајанер
Рајанер - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2021
Пратите нас
Шеф комитета за међународне послове америчког Сената Боб Менендез, заједно са колегама из Чешке, Летоније, Немачке, Литваније, Ирске, Пољске и Велике Британије, позвао је да се забране сви летови изнад Белорусије и уведу санкције Минску у светлу инцидента са принудним слетањем авиона „Рајан ер“ у белоруској престоници.
„Позивамо Међународну организацију цивилног ваздухопловства (ИКАО) да одмах спроведе истрагу тог јавног кршења слободног транзита између држава и претњи по авијацију“, наведено је у изјави.
Истовремено, законодавци су апеловали на суспензију чланства Белорусији у тој организацији и на „забрану свих летова изнад Белорусије, укључујући летове до земље и из ње“ док се не обави истрага.
Поред тога, саопштење садржи и препоруку земљама НАТО-а и Европске уније да уведу санкције Минску и онемогуће белоруске власти да „користе Интерпол и друге међународне организација за даље нападе на демократију у Европи“.
Авион компаније Ryanair  - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2021
Опасан и озбиљан инцидент: Настављају се осуде поводом инцидента са авионом "Рајан ера" у Минску
„Позивамо на моментално и безусловно ослобађање опозиционара Романа Протасевича и свих других политичких затвореника“, наведено је у документу.
Раније је саопштено да је авион „Рајан ера“, који је летео из Атине у Виљнус, принудно слетео у Минск након саопштења да се у њему могла налазити бомба. Међу путницима је био и оснивач опозиционог Телеграм канала „Некста“, Роман Протасевич, који је одмах ухапшен на аеродрому. Он је оптужен, између осталог, за „организацију масовних немира“ у Белорусији.
Како је саопштило Министарство одбране Белорусије, за пратњу путничког авиона био је подигнут МиГ-29.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала