Стигао „троструки мутант“ – АВ.1

CC0 / Пиксабеј / Лабораторијска испитивања
Лабораторијска испитивања - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2021
Пратите нас
Британске здравствене власти упозориле су јавност на ширење новог соја вируса корона, са необичном комбинацијом гена, у Јоркширу. Сој је означен као "троструки мутант" и у стручној јавности познат је под ознаком АВ.1.
Индијски сој вируса корона, који је направио хаос у Индији, већ је присутан у Великој Британији и изазива константно повећање броја случајева у Лондону, и на још неколико места у тој земљи. Појава ове нове, потенционално опасније варијанте, могла би да угрози најављено отварање земље, преноси "Блиц". 
Маска - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2021
У Бугарској откривен нови сој вируса корона
Немачка је из тог разлога објавила како је увела карантин за све путнике из Велике Британије, у страху од ширења нових варијанти на немачком тлу.
Велика Британија је једна од неколицине земаља у свету у којима се масовна вакцинација спроводи успешно и које су успеле да број случајева корона вируса драстично смање и дођу на сам праг изласка из пандемије.
Међутим, иако је британски премијер Борис Џонсон обећао да ће се земља потпуно отворити у јуну, нова открића медицинских стручњака бацају сенку на ову оптимистичну прогнозу.
Наиме, министарство здравља је објавило како су у Јокширу и Хамберу утврдили ширење нове, далеко заразније варијанте корона вируса, колоквијално названу "троструки мутант". Од ове варијате, којој су дали назив "јокширска", а у стручној јавности као АВ.1, оболело је 49 особа у ове две британске провинције.
Према наводима стручњака, овај нови сој садржи три мутације - две које се срећу код варијанте из Јужне Африке и раније познатог британског соја и једна, потпуно нова, названа Н439К, за коју се претпоставља да има везе са способношћу да заобиђе имунски одговор људског организма.
Министарство здравља је зато ову варијанту уврстило међу варијанте на које се обраћа посебна пажња. 
Ипак, како је ова варијанта нова, односно откривена тек крајем априла, научници нису сигурни колико је она вирулентнија у односу на раније познате сојеве, који су одавно у циркулацији.
Доктор Кевин Смит, из Министарства здравља, умирио је мало јавност тврдњом да ова нова варијанта није "посебно заразнија". 
Тим експерата индијског министарства здравља  - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2021
Црни рекорд у Индији, појавио се и троструки мутирани сој короне
"Оболели од ове варијанте нису теже болесни од других заражених корона вирусом. Нисмо превише забринути", навео је он.
Др Грег Фел, директор института за јавно здравље из Шефилда је позвао јавност да не паничи.
"Нема разлога да верујемо да је ова варијанта заразнија или да се лакше преноси. Такође, нема доказа да је отпорна на заштиту коју телу пружају вакцине", казао је он, објавио је "Гардијан".
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала