Столтенберг: НАТО види сличности у „понашању“ Русије и Белорусије

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаГенерални секретар НАТО Јенс Столтенберг
Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 27.05.2021
Пратите нас
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг види сличности у „моделима понашања“ Русије и Белорусије и сматра да би Алијанса ово требало да схвати озбиљно и прилагоди се новим изазовима.
„Примећујемо сличности у понашању Русије и Белорусије, оне сузбијају демократске протесте, опозицију, користе сајбер нападе. Две различите државе, али сличан модел понашања. Морамо то схватити озбиљно, јер кршење основних демократских права значи кршење вредности НАТО-а, а то су: демократија и слобода. Ово такође ствара нестабилност у нама суседном региону. Зато ће НАТО наставити да се прилагођава и подржава своје партнере у Грузији и Украјини“, рекао је Столтенберг пред почетак неформалног састанка министара одбране Европске уније у Португалији.
НАТО лого заставе брисел седиште - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2021
НАТО обећао помоћ суседима Русије за помоћ у супротстављању „огромном притиску“
Раније је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг такође истакао да се наставља „значајно војно присуство Русије у близини границе са Украјином, упркос одређеном смањењу“ и нагласио потребу да савезници „остану на опрезу и пажљиво прате ситуацију“.
Односи Русије и Запада погоршали су се због ситуације у Донбасу, где је Кијев 2014. године покренуо војну операцију против самопроглашене Доњецке и Луганске републике, као и због Крима, који је поново ушао у састав Русије после референдума на полуострву. 
Русију оптужују за мешање у послове Украјине, изборе у западним земљама и сајбер нападе, за умешаност у инциденте са бившим пуковником ГРУ-а Сергејем Скрипаљем и блогером Алексејем Наваљним. Последња рунда напетости биле су оптужбе Прага против руских обавештајних служби за умешаност у експлозију на складишту муниције у селу Врбјетице 2014. године, након чега је уследило међусобно протеривање дипломата.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала