„Пала би влада у Атини која би признала Косово“: Грци у Београду тврде да се Приштина узалуд нада

© REUTERS / YANNIS BEHRAKISГрчка застава
Грчка застава - Sputnik Србија, 1920, 28.05.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Грчка не признаје независност Косова и нема индиција да ће се то променити, сматра председник Грађанске странке Грка Србије Василиос Провелегиос, који је уверен да би „пала“ влада у Атини која би признала независност тзв. Косова.
Притисци на Атину да призна косовску независност трају годинама, али им је Грчка успешно одолевала и нема разлога да тако не остане, истиче он.
„Од признања нема ништа“, изричит је Провелегиос поводом навода о све јачим притисцима великих сила на Грчку да признају независност тзв. Косова.
Апелује на доносиоце одлука у Грчкој да активније делују у лобирању за српско питање о КиМ.
„Ако би се, услед политичких померања на светском нивоу, евентуално десило да Грчка призна Косово, то би био подстрек и за остале четири чланице ЕУ да признају косовску независност“, каже Провелегиос за Танјуг
Он је уверен да би „пала“ влада у Атини која би признала независност Косова, а да би грчки народ реаговао као 1999. године када је НАТО бомбардовао СР Југославију.
„Ако је грчки народ био поносан и храбар да за време бомбардовања искаже своје симпатије, љубав и пријатељство према Србији и да се цела Атина окупи на концерту Микиса Теодоракиса у знак подршке, не видим да би сада поступио другачије“, каже Провелегиос
Одлука Атине да призна Косово негативно би утицала на традиционалне пријатељске односе Србије и Грчке, каже Провелегиос, али изражава сумњу да ће се то догодити.
Додаје да Атина и Приштина развијају билатералне односе у економији усмерене ка отварању економских путева у циљу слободније трговине и протока роба и људи наводећи да слично ради и Србија.
Развој билатералних односа Атине и Приштине треба схватити озбиљно и Србија зато треба да повећа дипломатске активности на свим нивоима у Грчкој у којој, како каже, живи 30.000 Срба.
„За похвалу је то што је Грчка успела да одолева притисцима великих сила и не призна Косово, али треба много више радити на промоцији ставова Србије у Грчкој, наше пријатељство треба да негујемо и подигнемо на још виши ниво и онемогући да се било којим логистичким активностима лобира за независност Косова“, истиче Провелегиос.
На питање зашто се Грчка спомиње као „нови улог“ у решавању косовског питања, с обзиром да још четири чланице ЕУ нису признале Косово, Провелегиос каже да је разлог у томе што су Србија и Грчка две православне земље чији су народи јако блиски.
„Грчка је пријатељска земља и увек је уз Србију, као што је и Србија у прошлости била уз Грчку. Те односе треба неговати како би Грчка остала велики савезник и пријатељ Србије“, наводи Провелегиос.

Признања неће бити, Атина подиже сарадњу са Приштином до политичког нивоа

Атина ће подићи сарадњу са Приштином до политичког нивоа, али неће признати косовску независност, оцењује дописник грчког јавног сервиса у Београду Никос Пелпас, позивајући се на дипломатске изворе у Атини.
„Према информацијама које имам из Грчке, из дипломатских извора, косовска Канцеларија за економске и трговинске односе у Атини преузеће и неку политичку улогу. Ради се о томе да ће моћи да одржавају контакте са владом до нивоа политичких директора министарстава. То ни у једном случају не значи да ће Грчка признати Косово, односно променити став“, рекао је Пелпас за Танјуг.
Пелпас додаје да је подизање нивоа сарадње са тзв. Косовом, пре свега у медијима, протумачено погрешно да ће Грчка признати Косово.
Пре свега, ради се о потреби да Грчка, као балкански фактор, одржава контакте са свима, па и са Приштином, тврди грчки новинар.
На питање како би грчка јавност реаговала на евентуално признање тзв. Косова, Пелпас сматра да неће бити потребе за реакцијом.
„Грчка је званично рекла и информације које добијамо из Министарства спољних послова кажу да ће Грчка чекати исход преговора Београда и Приштине који се воде у оквиру ЕУ и после преузети став“, рекао је он.
Пелпас не верује да ће се односи Београда и Атине мењати, наводећи да они и не треба да се базирају само на питању Косова и Метохије, јер се ту ради о историјском пријатељству, пренео је Танјуг.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала